Avto
116310 ogledov

Policija bo ustavljala voznike in jim preverjala vid

Starejši voznik z očali Profimedia
Če ne bodo mogli prebrati registrske tablice, jim grozi zaplemba vozniške.

Premalo voznikov in voznic se zaveda, kako nevaren za udeležbo v prometu je slab vid. Številni odlašajo z obiskom okulista, nočejo nositi očal, ali pa glede na svoje stanje uporabljajo povsem neustrezne okulistične pripomočke.

Tudi v Združenem kraljestvu se vse bolj zavedajo tega problema, saj so izračunali, da se v državi vsako leto zgodi 3.000 hudih prometnih nesreč zaradi povzročitelja s slabim vidom. Še posebej so pri tem izpostavljeni starejši vozniki nad 70 let.

Če ne vidiš za dva avta pred seboj ...

V reševanje problematike se je zdaj aktivno vključila tamkajšnja policija, ki bo kar na cesti izvajala pregled vida voznikov. Ko bodo ustavili voznika in voznico, za katerega bodo posumili, da nima jasne slike, ga bodo policisti pozvali, naj prebere registrsko tablico. Ta bo od njega oddaljena okoli šest metrov, torej za dolžino in pol povprečnega avta.

Če vozniku to ne bo uspelo, mu grozi plačilo 1.100 evrov kazni in kazenske točke, lahko pa tudi takojšen odvzem vozniškega dovoljenja. 

okulist,   | Avtor: Profimedias Profimedias

Vodja združenja britanskih okulistov Adam Samspon je ob napovedi precej podrobnejšega spremljanja problematike "voznikov - netopirjev", opozoril, da vsak posameznik zaradi starosti in drugih razlogov postopoma izgublja vid. Mnogi ob tem sploh ne opazijo, da se jim je bistveno poslabšala sposobnost varne vožnje. Ob tem poziva k rednejšim pregledom vida. 

"Vprašati se moramo o našem sistemu vozniških dovoljenj, ki temelji na samoprijavi in ima temelj v zakonu iz leta 1937. Izpit tako naredi 17-letnik, ki lahko brez težav razbere tablico na 20 metrov, potem pa lahko vozi do konca življenja brez vsakršnega pregleda vida." 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 20
  • Avatar Jaka Steiner
    jaka4 11:46 19.marec 2023.

    V Sloveniji imamo na cestah toliko voznikov, ki kršijo CPP, da ne bi bilo nič treba prenavljati davčnega sistema. Vem, da imajo policisti tudi druge naloge in ne samo kontrole prometa, ampak, če bi bili na tem področju bolj angažirani, ...prikaži več bi imeli lahko čez kakšno desetletje čisto normalno vozniško kulturo vsaj 98% Slovencev in veliko več denarja v proračunu.

  • Skias 14:10 17.marec 2023.

    Vsakdo bi v prvi vrsti moral poskrbeti za svoje zdravje in preprečiti kakeršno koli ogrožanje. PRedstavljaj si, ko vidiš voznika, ki gleda skozi tebe in te sploh ne upazi in se za to raje ustaviš, da te ne povozi ali ...prikaži več pa kot eni, ki imajo zablokiran vrat in vedo gledat samo v eno stran!

  • miho 13:09 17.marec 2023.

    85 let stari predpisi v Sloveniji... Ni čudno, da je tako kot je. Naj se zakonodaja posodobi.