Avto
21431 ogledov

Policija s posebno napravo

Policist ustavlja promet Žurnal24 main
Specializirana enota za nadzor prometa pozorna na določen tip vozil.

Na spletnih omrežjih je zaokrožila fotografija policistov, ki s posebno napravo z mikrofonom meri glasnost izpuhov motociklov. Na policiji so nam pojasnili, da to napravo, gre za posebno merilno napravo za merjenje hrupa izpušnih sistemov motornih vozil, uporablja Specializirana enota za nadzor prometa (SENP). Napravo uporabljajo že več kot desetletje, najbolj pa je v uporabi v poletnih mesecih, ko je na cestah veliko motoristov.

Revoz Avto Ni pravilo, da imata dva enaka nova avtomobila enake pnevmatike

Po predelavi mora glasnost ostati enaka

Napravo uporabljajo tako za meritev glasnosti motociklov kot drugih vozil, v vseh primerih pa je postopek enak. Podatek o mejni vrednosti hrupa mirujočega vozila pridobijo iz homologacije vozila. Po navadi iz dokumentov, ki jih ima voznik pri sebi, drugače pa z deklaracije tablice vozila ali iz evidence registriranih motornih vozil. Med temi podatki je zapisana tudi vrtilna frekvenca (vrtljaji motorja), pri katerih se opravi meritev. Na policiji pravijo, da se mejna vrednost ne spremeni oziroma, se ne sme spremeniti tudi po vgradnji homologiranega "športnega izpuha".

Volkswagen vpoklici Avto Če se ne boste odzvali vpoklicu, vam ne bodo registrirali avta

Visoke denarne kazni

V primeru ugotovljene presežene mejne vrednosti hrupa se motorno vozilo začasno, do odprave pomanjkljivosti, izloči iz prometa. Policist lahko odvzame tudi registrske tablice in prometno dovoljenje. Policija ne vodi evidence, koliko jih je bilo kaznovanih izključno zaradi neustreznega hrupa vozil, saj omenjena člena zajemata več prekrškov glede predelave vozila oziroma tehničnih pomanjkljivosti vozila (npr. pnevmatike, zavore …). V poletnih mesecih policisti SENP opravijo 20 do 25 meritev motornih koles.

Izpuh | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Globa za preglasen izpuh je 4.000 evrov za pravno osebo in 400 evrov za posameznika. Gre za predelavo vozila in neustrezne dele sistema za izravnavanje izpuhov.

Komentarjev 19
  • Avatar Leon
    Leon 07:42 27.avgust 2017.

    Kaj pa meritve glasnosti "muzike" v avtomobilih ,ki jo predvajajo neki posebni navdušenci !?

  • Fulmmer 21:04 26.avgust 2017.

    vzev, če moraš poslušat kako divjajo in navijajo motorje mimo tvoje hiše vsak dan, bi se verjetno tudi ti malo zamislil kaj je narobe. Še dobro da je vsak teden kakšen manj, ker kakor se vozi z motorji je čudno ...prikaži večo da ni več nesreč....

  • maresem 14:57 26.avgust 2017.

    Ne kaže, da bi jo imeli..... morda leži zaprašena kje v skladišču.