Avto
13567 ogledov

Policija po 15 letih spet kupuje napravo, ki je ne rabi

Urad RS za meroslovje etilometer merjenje alkohola Saša Despot
Policija gre v nakup etilometrov. Na mizi imajo dve ponudbi, razlika v končni ceni je 50 tisoč evrov.

Policija oziroma njen Sektor za elektronske naprave in laboratorij merilnikov je v času poletnih dopustov objavil javni razpis za nakup 20 etilometrov. Rok prijave je bil en mesec, postavili so kratek rok dobave.

Po objavi je eden od domnevno potencialnih ponudnikov na portalu javnih naročil opozoril na kratek dobavni rok po sprejemu naročila, saj je treba za naprave pred dobavo urediti prvo overitev, ki jo izvaja akreditiran zunanji izvajalec, zato je prosil za podaljšanje roka.

"Nabava je vezana na izvršitev načrtovanih nakupov in s tem načrtovanih proračunskih obveznosti v letu 2021, zato roka dobave ni mogoče podaljšati," so odgovorili pri policiji, nato pa spremenili nekatere tehnične pogoje in podaljšali rok za oddajo ponudb na začetek septembra. Konec septembra mora biti pogodba sklenjena, dobava opravljena do konca novembra.

Kot kažejo podatki s portala elektronskega javnega naročanja, so do roka prejeli dve ponudbi.

Podjetje Timtrade, ki je zastopnik proizvajalca Lion, je za naprave in pripadajoče šolanje ponudilo ceno 196.886 evrov. 

Podjetje Dräger Slovenija, ki prodaja izdelke podjetja Dräger, podobne naprave policiji ponuja za 248.605 evrov oziroma za dobrih dvajset odstotkov dražje.

Alkotest Razkrivamo Avto Kako je policija z indikatorji nategnila pravno državo

Po podatkih portala Erar oba ponudnika že dolgo sodelujeta s policijo oziroma ministrstvom, je pa Dräger od leta 2010 iz proračuna ministrstva za različne postavke prejel skoraj milijon evrov, Timtrade pa dobrih sto tisoč. 

Alkotest Ozadje Avto Kako "nabit" je bil v resnici sekretar Breznik

Eden na razpis pripravljen, drugi hitel

Uradni podatki Urada za meroslovje kažejo, da imata tipsko odobritev v Sloveniji natančno dva tipa etilometrov - Drägerjev in Lionov. Glede na javno dostopne podatke iz tipske overitve gre pri obeh za podoben način iskanja alkohola v izdihanem zraku, le da Drägerjeva naprava za delovanje potrebuje tudi jeklenko z referenčnim plinom, ki mora po zahtevah policije zdržati "najmanj 100 preizkusov." Menjava takšnih jeklenk je za policijo dodatni strošek uporabe med celotno življenjsko dobo naprave.

Dräger je tipsko odobritev za uporabo v Sloveniji pridobil nekaj mesecev pred objavo razpisa, medtem ko je Lion svojo napravo uspel skozi postopke spraviti šele med potekom razpisa.

Urad RS za meroslovje Test Avto Test: Kako se je policijskemu alkotestu zmešalo

Nekaj okoliščin:

  • Etilometer in strokovni pregled sta pred zakonom izenačena glede verodostojnosti rezultata.
  • Policija ima trenutno z ljubljansko Medicinsko fakulteto sklenjeno skoraj 1,5 milijona evrov vredno dvoletno pogodbo, v skladu s katero v okviru strokovnega pregleda plačuje za laboratorijske preiskave urina in krvi. Poleg ugotavljanja vrednosti alkohola lahko sicer na zahtevo policista naredijo tudi test na prisotnost drog. V znesek niso vključeni stroški kompletov za jemanje vzorcev.
  • Policija je prve etilometre nabavila že na začetku stoletja in sicer skupaj več kot 70 naprav. Razpis za dodatnih 70 prenosnih etilometrov je leta 2011 propadel.
  • Policija je nabavljene etilometre zelo redko uporabljala in jih skoraj nikoli rabljene postopno jemala iz operativne uporabe (ni jih več dajala na letne overitve), čeprav je imela ves ta čas ustrezno zakonsko podlago.
  • Leta 2016 so v vsem letu z vsemi razpoložljivimi etilometri opravili 32 preizkusov , leta 2020 pa le še 22. Trenutno je operativnih samo 11 naprav iz prvotnih nabav, ki naj bi ostale v uporabi še naprej.
  • Etilometri v državah srednje in zahodne Evrope pomenijo eno ključnih orodij pri boju proti alkoholu za volanom.
  • Mednarodna organizacija za meroslovje OIML izrecno navaja, da je etilometer zakonsko merilo, medtem ko indikatorji alkohola zaradi podvrženosti napaki to ne morejo biti.
  • Aktualni razpis je pomagal pripraviti Sektor za elektronske naprave in laboratorij merilnikov, ki se je v preteklosti "proslavil" z nekaterimi nastavljenimi razpisi s področja naprav za meritve hitrosti in alkohola ter na sodišču dokazano oškodovanje državnega proračuna.

Urad RS za meroslovje | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Kaj bo drugače med kontrolo?

Nabava prvih etilometrov po 15 letih je zanimiv dogodek tudi s stališča voznikov, ki lahko v prihodnje v nekaterih primerih pričakujejo drugačne postopke policistov pri meritvah prisotnosti alkohola. 

Indikator alkohola Kako je mogoče? Avto Policijska država? Če samo podvomiš, pokasiraš še 130 evrov!

Kot so pri policiji pojasnili za Žurnal24, bodo 20 etilometrov razdelili med policijske enote tako, da "bomo pokrili čim večja območja in s tem policistom zagotovili  krajevno čim bližjo možnost preizkusa voznikov z etilometrom," kot pa to omogoča izvedba strokovnega pregleda. 

Na policiji sicer opozarjajo, da kljub nabavi etilometrov dosedanji postopki glede iskanja alkoholiziranih voznikov ostajajo "vsebinsko in postopkovno enaki kot do sedaj."

To pomeni, da bodo glavno besedo v Sloveniji kljub spornosti še naprej imeli indikatorji, medtem ko bodo etilometri predvidoma pogosteje v uporabi takrat, ko bi se policist sicer odločil za strokovni pregled, bodisi zaradi nestrinjanja preizkušenega ali pa zaradi obravnave prometne nesreče kot kaznivega dejanja. Gre za prometne nesreče III. in IV. kategorije, v katerih je prišlo do telesnih poškodb ali smrti.

nadzor policistov in carinikov alkohol alkoskop | Avtor: Saša Despot Saša Despot

andrej.leban@styria-media.si

Komentarjev 4
  • brencl 09:07 16.september 2021.

    Ne vidim nobenega pametnega razloga za certificiranje naprav, saj smo vendar v EU! Kar se uporablja npr. v Nemčiji, Avstriji in drugod je primerno tudi za nas. Le priskledniki in podobna navlaka ne bodo dobili denarja!

  • Avatar Leon
    Leon 08:15 16.september 2021.

    In tako bodo policaji sami odločali namesto doktorjev ali je kdo pijan . Kaj , če bi tudi cepili državljane ?