Avto
4697 ogledov

Policija začela mesec brez kazni

blokada telefonskega signala telefon telefoniranje vožnja mobilnik Saša Despot
V Belgiji se odvija 'prometni eldorado'.

Belgijski policisti ne bodo preizkušali zaupanja do voznikov, da ne bodo vozili prehitro, telefonirali za volanom ali povzročali drugih prometnih prekrškov. Gre za svojevrstno stavko. Policistom je namreč zmanjkalo potrpljenja.

Prometna nesreča, zaprta avtocesta Katastrofa Avto Slovenske ceste: Zaušnica s strani Evropske komisije

Na začetku leta so se z vlado dogovorili za dvig plač v letu 2023. To se ne bo uresničilo, saj je pri sprejemanju državnega proračuna prišlo do spremembe. Plače se bodo policistom povečale, vendar za obljubljen znesek v treh in ne enem letu. Poleg tega je belgijska vlada soglašala z dvigom upokojitvene starosti za policiste z 58 na 63 let. In s tem povezano preusmeritev pravic do pokojnine za delovno dobo. Vse to so storili brez soglasja policistov. Vsi pomembni sindikati so "skočili na noge."

Zatrnik, cesta, poledica, policija Avto V torek za voznike dan D, predvidene visoke kazni

Policiste pozivajo k lastni obliki protesta, čeprav o stavki ni mogoče govoriti. Navsezadnje do tega niti niso upravičeni. Od 15. decembra do 15. januarja sindikati uvajajo tako imenovani "mesec brez sankcij". Policisti bodo v tem času oglobili le voznike, ki bodo naredili hujše prometne prekrške, ki neposredno ogrožajo varnost v cestnem prometu. Prekrški, kot so telefoniranje za volanom, prehitra vožnja, vožnja brez luči ali brez pripetega varnostnega pasu, ostajajo nekaznovani. Država bo s tem izgubila veliko denarja, opozarjajo sindikati.

Belgijska policija | Avtor: VRT VRT

Peugeot 308 in prepoznavanje prometnih znakov Poznate? Avto S tehnologijo proti kazni za prehitro vožnjo

"Policiste pozivamo, naj pri obravnavi prometnih prekrškov namesto uradne prijave ravnajo preudarno," pojasnjuje Carlo Medo, član policijskega sindikata NSPV. Bomo videli, kaj vse "liberalizacija" povzročila na cestah. Ali bo Belgija postala prometni eldorado, ali bo vlada ugodila zahtevam policistov? V vsakem primeru gre za zanimiv eksperiment.
 

Komentarjev 2
  • Pepi 13:21 18.december 2022.

    Ne vem kje so naši policisti,saj se vsak dan vozim uro ali dve po mestu(službeno)pa ne vidim enega policista,ampak deset njih ,ki veselo uporabljajo mobitel

  • djdj 11:33 18.december 2022.

    Še pomnite, kako se je pri nas, prometna varnost izboljšala, ko so policisti stavkali? Manj je bilo nesreč.