Avto
93 ogledov

Policistu na avtocesti razneslo pnevmatiko

Test pnevmatik Anže Petkovšek
Kriminalistu SKP PU Koper je pretekli torek na službenem vozilu znamke Renault Megane med vožnjo po avtocesti počila prednja desna pnevmatika. Vzroka še niso ugotovili.

Policijski sindikat Slovenije (PSS) v zvezi z omenjenim dogodkom zahteva takojšnja pojasnila in ukrepanje. O dogodku so pisali tudi generalnemu direktorju policije Stanislavu Venigerju in notranjemu ministru Gregorju Virantu ter zahtevali takojšnje ukrepanje.

Razneslo Lassino pnevmatiko

Kriminalist je o dogodku napisal uradni zaznamek, v katerem naj bi podrobno opisal vožnjo z vozilom in okoliščine dogodka. Ker iz opisa dogodka po navedbah PU Koper ni bilo mogoče ugotoviti vzroka poškodbe pnevmatike je ta takoj (ustno po telefonu) o tem obvestila predstavnika MNZ UL in se dogovorila, da jim o dogodku pošljejo pisno informacijo. O dogodku že pripravljajo poročilo, ki ga bodo poslali na MNZ, v njem pa so predlagali, da omenjeno pnevmatiko pregleda strokovna služba in poda mnenje o vzroku poškodbe. Pnevmatiko (znamke Lassa 195/65 R15 M+S) s platiščem so do nadaljnjega shranili v avtoparku PU Koper.

Že pred letom opozarjali na slabe pnevmatike

Pri PSS pri tem opozarjajo, da so na nevarne pnevmatike opozarjali že lansko leto. Navedeno gumo Lassa naj bi namreč po informacijah članov preprosto razneslo, enake težave pa so v ZDA zaznali tudi pri letos nabavljenih pnevmatikah znamke Goodride, ki so jih pretekli teden testirali na poligonu in so se v primerjavi s preostalimi pnevmatikami izkazale za nezadostne.

Po navedbah na spletni strani tyrereviews.co.uk, ki povzema letošnji test zimskih pnevmatik Auto Bilda, je pnevmatika lassa snowdays era med 50 pnevmatikami zasedla 24 mesto oz. na zadnje mesto, ki je po mnenju novinarjev Auto Bilda še zadovoljivo. V primerjavi z najboljšimi se je namreč pnevmatika slabše obnašala pri zaviranju v mokrem in v snegu. Ali gre za povsem isti model pnevmatike, kot jo je imel nameščen policijski avto, sicer ni znano.

Nemudoma odstraniti slabe pnevmatike z vozil

Zaradi navedenega PSS odgovorne poziva, da nemudoma odkrijejo vzrok za nastanek navedenega dogodka in iz službenih vozil Policije takoj umaknejo vse neprimerne in cenene pnevmatike vprašljivih blagovnih znamk. Obenem odgovorne pozivajo, da nemudoma začnejo s pripravo ustreznega pravilnika, ki bo jasno določal posebne, bistveno višje normative za službena vozila Policije, katerih pomemben del predstavljajo tudi ustrezne pnevmatike.

Pnevmatike na policijskih vozilih ne bi morale biti samo kakovostne, ampak bi morale zagotavljati varno preseganje zakonsko določenih omejitev zaradi dolžnega ravnanja policistov po uradni dolžnosti na nujnih vožnjah, kar pa avtomatično pomeni pnevmatike (naj)višjega cenovnega razreda in (naj)višje kkakovosti glede na predpisano, ki velja za običajna vozila, pri PSS dodajajo v pismu, naslovljenem Venigerju in Virantu.

 
Komentarjev 1
  • Pepe007 13:31 02.december 2013.

    Tudi lassa gume sem že imel in jih ni razneslo. Ker se je to zgodilo policistu, je nujno preveriti, če policisti na službenih vozilih preverjajo tlak v pnevmatikah kot sta ga predpisala proizvajalec vozila in pnevmatik. Kar takoj narediti masovni ...prikaži več test na vsaj 10% vozil in kjer tlak odstopa več kot za 0,2 bar-a od predpisanega ukrepati z denarno kaznijo. Proračun bo hvaležen. Meritve bi lahko izvajali odstopljeni člani KPK.