Avto
7349 ogledov

Poteza, ki bo zmogljive avtomobile s tujimi tablicami pregnala z naših cest

Mercedes-AMG GT 4-Door Coupe Mercedes-Benz AG
V novem zakonu ne bo več zapisanega dodatnega davka na motorna vozila, ki je bil za vozila s prostornino motorja nad 2,5 litra uveden sredi leta 2012.

Odbor DZ za finance je za potrditev na plenarni seji pripravil predlog novega zakona o davku na motorna vozila, po katerem osnova za davek ne bo več prodajna cena, pač pa bo pri njegovi odmeri odločilna okoljska komponenta. Za večino vozil se bo davčna obremenitev zmanjšala, kar pa ni naletelo na enotno podporo poslancev.

Nakup avto Avto Kriza prodaje avtomobilov na Hrvaškem

Z novim zakonom se bo uvedla nova lestvica za odmero davka na motorna vozila, in sicer bo stopnja obdavčitve odvisna od izpustov ogljikovega dioksida, emisijskega standarda euro ter vrste goriva, ki se uporablja za pogon motornega vozila.

"Bolj bodo obremenjena do okolja manj prijazna vozila, za električna in druga motorna vozila brez izpustov pa se davek ne bo plačeval," je povedala državna sekretarka na finančnem ministrstvu Kristina Šteblaj.

BMW M340i | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Bogati plačujejo davek v tujini

V novem zakonu tudi ne bo več zapisanega dodatnega davka na motorna vozila, ki je bil za vozila s prostornino motorja nad 2,5 litra uveden sredi leta 2012. V koaliciji so tej določbi pritrjevali, saj Slovenci takšna luksuzna vozila pogosto registrirajo v tujini, s tem pa je državni proračun prikrajšan.

Avtosalon prodaja avtov Nova obdavčitev Avto Zakaj cenejši avtomobili za Slovence niso dobra novica?

"Danes ta davek polni proračune drugih držav," je dejal Marko Pogačnik (SDS) in spomnil na avtomobile višjega cenovnega razreda s tujimi registrskimi oznakami, ki vozijo po slovenskih cestah. Če je davek v neki državi previsok, se potrošnik odloči, da bo izdelek kupil v drugi državi, je dejal in izrazil pričakovanje, da s spremembo zakona tudi avtomobilov s slovaškimi, nemškimi in drugimi tablicami pri nas ne bo več.

Nalepka registracija | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Prima električni avti Avto Hladen tuš za za kupce električnih vozil pri nas

Odpustek za bogate

Nasprotno je Miha Kordiš (Levica) predlagane spremembe označil za absurdne. "Novi zakon prinaša nove davčne odpustke za bogate, ki kupujejo potratna in okoljsko škodljiva luksuzna vozila," je opozoril.

Izračunal je, da bo kupec 150.000 evrov vrednega modela avtomobila znamke BMW plačal kar za 41.000 evrov manj davka. "Zakaj bi nekomu, ki ima 150.000 evrov, podarili 40.000 evrov," je vprašal. Po drugi strani se bo davčna obremenitev kupcev 9500 evrov vrednega clia za deset evrov povečala, je opozoril.

Ferrari  SF90 Stradale | Avtor: Ferrari Ferrari

Nakup avtomobila preko interneta Nova obdavčitev Avto Toliko se bodo spremenile cene najbolj prodajanih vozil pri nas

V državni proračun se je lani steklo skupaj 45 milijonov evrov davka na motorna vozila in dodatnega davka na motorna vozila skupaj. Zdaj vlada pričakuje, da se bo ta številka zmanjšala za dve tretjini, v letu 2021 na 16 milijonov evrov, je povedala Šteblajeva.

Ukinitev luksuznega davka je zagovarjala z besedami, da je na slovenskih cestah videti veliko število avtomobilov, ki uporabljajo našo infrastrukturo, imajo pa tuje registrske tablice. "Delamo na tem, da bodo registrirana tukaj in se bo davek plačal tukaj," je dejala. Med 96.000 na novo registriranimi avtomobili v letu 2019 je bil denimo dražjih od 150.000 evrov le deset.

 

Komentarjev 6
  • Build_NEK2 15:51 13.december 2020.

    Super, važno, da spodbujamo elektrifikacijo. Škoda, da smo zmanjšali subvencije.

  • roscha 15:10 12.december 2020.

    Tale mesečnikov umetnik kot kaže ni naredil niti 4 razrede osnovne šole. Zanj je 1+1=3 v senici pa je 1-1=0. Osel ne vidi, da pri plačilu davka drugje izgubiš VSE (cestnina, zavarovanje ..) Ampak bedak ne vidi dlje kot do ...prikaži več konca svojega nosu. In taki loleki se valjajo v parlamentu in živijo na naš račun..JAO

  • Deadpoetsociety 15:03 12.december 2020.

    Dober dan, Moj komentar danes je namenjen ustvarjalcu članka. Majhna sicer zelo pomembna pripomba je na del z izjavo, da bogati registrirajo luksuzne avtomobile v tujini. Ta izjava je na žalost delnoma nepravilna, ker to samo velja za en košček ...prikaži več slovenskih bogatašev, sicer logična poteza teh samo se zgodba obrne pri tujih bogatih. Veliko ljudi iz Avstrije ter Nemčije si, da registrirati avto v Slovenije zaradi davka. Prosim da to informacijo sami preverite pri državni službi za statistiko. Lp Dea