Avto
18 ogledov

Premišljen nakup za varno zimo

Vulkanizer Saša Despot
Zimske pnevmatike. Povpraševanje je letos veliko, cene pa ob približevanju zime rastejo. Pred nakupom jih velja preveriti na spletu.

Čeprav zakon veleva, da je treba avtomobile v zimske pnevmatike obuti 15. novembra, je s stališča varnosti ob nastopu nižjih temperatur že čas, da na avtomobil namestite gume za sneg. Zimske pnevmatike so ob temperaturah pod 10 stopinjami Celzija zaradi kemičnih substanc, ki jih gumi dodajajo izdelovalci, varnejše in tudi obstojnejše. Gume starejših letnikov je treba zamenjati, čeprav imajo še dovolj profila, saj stara pnevmatika izgubi oprijemljivost, zavorna pot pa je lahko v primerjavi z novo tudi 50 odstotkov daljša.

Ne čakajte z nakupom
Vodilni proizvajalci pnevmatik letos niso postregli z bistvenimi novostmi. Vzrok je tudi v pomanjkanju pnevmatik na trgu, saj si gumarji prizadevajo, da bi zadovoljili potrebe kupcev. Naš pregled je pokazal, da nekaterih, zlasti boljših pnevmatik na trgu že zdaj primanjkuje, zato je predhodni nakup priporočljiv.

Ožje so pozimi boljše
Trend so pnevmatike z nizkokotalnim uporom. Z njimi je ob pravilnem pritisku v pnevmatiki mogoče prihraniti gorivo. Na nižjo porabo vpliva tudi velikost pnevmatik. Za vožnjo po snegu in ledu so priporočljive ožje, saj je pri teh pritisk na podlago večji, oprijem pa boljši. Pri nakupu je treba paziti, da so izpolnjene homologacijske zahteve glede dimenzij.

Primerjava zimskih pnevmatik | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Pnevmatike se razlikujejo tudi po namenu uporabe. Prodajalcu povejte, ali se večinoma vozite po avtocesti, mestih ali regionalnih cestah. Najdražja pnevmatika še ni zagotovilo, da je tudi najboljša.

Mini intervju: Andrej Bogataj iz avtocentra Špan
Izberite jo za svoj profil

Kakšno je trenutno povpraševanje v primerjavi z lani?
Je že večje, vzrok pa je lanska agresivna zima, ki je s snegom postregla že novembra.

Kaj je dobro vedeti pred nakupom pnevmatik?
Pnevmatike morajo biti označene za uporabo na evropskem trgu. Glede na ne več tako velike cenovne razlike med njimi naj kupci stremijo k tistim z uglednim in prepoznavnim imenom.

Kako naj kupec ve, kateri model je pravi zanj?
Najdražja pnevmatika ni nujno najboljša, upoštevati je treba tudi številne dejavnike. Specializirani trgovci imajo po navadi ogromno znanja in sposobnosti, da strankam priporočijo tip pnevmatik, ki najbolj ustreza njihovemu slogu vožnje in številu prevoženih kilometrov.

Ali priporočate nakup nalitih pnevmatik?
Ne, saj je marsikatera nova pnevmatika cenovno že primerljiva naliti, pri čemer v nasprotju s to veste, da še ni bila uporabljena.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.