Avto
6329 ogledov

Prenehali bodo izdelovati dva znana modela avtov

Audi A1 Audi
S (slovenskih) cenikov se bosta kmalu za vedno poslovila dva dobro znana modela.

Šef Audija Markus Duesman je uradno potrdil tisto, o čemer se je v ozadju govorilo že nekaj časa: "Ne bomo imeli naslednika modela A1."

Kot je generalni direktor nemške premijske znamke povedal za Automotive News Europe, se Audi s tem poslavlja iz segmenta manjših vozl. Po izteku življenjskega cikla zdajšnje druge generacije, ki je bila predstavljena komajda leta 2018, se bo torej ta del Audijeve zgodovine zaključil, vstopni model pa bo postal križanec Q2. Razlog? "Zavedamo se, da bo zaradi dviga stroškov v prihodnje ponujanje termičnih motorjev v segmentu manjših avtov zelo oteženo."

Audi ni edini, ki prilagaja strategijo glede pred leti tako obetavnega razreda manjših premijcev. Predvsem jih skrbijo smernice glede izpustov CO2. 

V skladu z aktualnimi okoljskimi zaostritvami bodo morali proizvajalci spustiti povprečje izpustov pri svojih flotah z dosedanjih 106,7 grama CO2 na prevožen kilometer na samo še 95 gramov. Že letos! 

Da bi z malimi avtomobili dosegali podpovprečne vrednosti izpustov, bi morali vanje vgraditi precej dodatnih tehnologij, kar pa bi dvignilo ceno proizvodnje in zelo zmanjšalo marže. Prehod na zgolj še električne različice bo tako pri manjših modelih še bolj izrazit. Za kakšne premike v strategijah gre, pove podatek, da je bil A1 lani drugi najbolj prodajan model v svojem premijskem segmentu v Evropi s skoraj 60 tisoč izdelanimi primerki. Daleč v ospredju je sicer znamka MINI. 

Audi PROMO Uporabno V Slovenijo je zapeljal eden najbolj zaželenih Audijev

Korejski lepotec bo pomahal v slovo

Slaba prodaja pa bo menda predčasno zapečatila usodo še enega, sicer po strokovni plati tudi z naše strani zelo čislanega modela - kie stinger. Kot poročajo korejski mediji, sklicujoč se na vire v domačih tovarnah, bodo pri Kii markantno limuzino prenehali izdelovati pomladi 2022, namesto tega pa se posvetili prehodu na elektrificirana vozila. Ali bo stinger v prihodnosti dobil kakšnega elektrificiranega naslednika, je v tem trenutku še prezgodaj napovedovati.

S prihodom stingerjem v Evropo leta 2017 je želela Kia dokazati, da zna izdelovati tudi avte, ki so glede oblike, kakovosti in zmogljivosti lahko na premijski ravni. 

kia stinger Avto Kia je naostrila stingerjevo ost

Kia stinger GT | Avtor: EPA EPA

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Bobby_Armstrong 09:35 27.julij 2021.

    Zdaj bo Google za spletno delo od doma plačeval od 25.000 do 30.000 dolarjev na mesec.Z mojo zadnjo mesečno spletno plačo sem prejel 27483 dolarjev iz računa paypal. Več o tem na tej spletni strani ......... >>>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑬𝒓𝒐𝑷𝒓𝒐𝒇𝒊𝒕.𝐜𝐨𝐦