Avto
80 ogledov

Prenova cee'da: GT line, trivaljnik, asistenčni sistemi in dvosklopčni menjalnik

Kia ceee'd
1/13
Gregor Prebil
Druga generacija kiinega evropskega aduta cee'da, je na trgu od leta 2012 naprej. Njegov močan adut je bil dizajn. V konkurenčnem C segmentu ima zdaj nove adute: paket asistenčnih sistemov, nov trivaljni turbo motor, sedemstopenjski dvosklopčni menjalnik in GT line opremo za poporano športni videz.

Kia cee'd je izključno evropski model, zasnovan, dizajniran in izdelan v Evropi. Prva generacija je bila predstavljen konec leta 2006, k nam je pripeljala leta 2007. Druga generacija cee'da je na ceste zavila leta 2012, že pred meseci pa je k nam zapeljal posodobljen cee'd. Pri nas so do danes prodali 12.400 cee'dov, od tega 3.900 cee'dov druge generacije. Najbolj prodajno uspešno je bilo leto 2009, ko so pri nas registrirali 2.745 cee'dov.

Poporan videz za 1.500 evrov dodatka

Kia ceee'd | Avtor: Gregor Prebil Gregor Prebil
Ob prenovi je na voljo tudi paket GT line, ki stane 1.500 evrov. Ta je namenjen tistim, ki prisegajo na športni videz vozil. Paket vključuje športno masko z led dnevnimi lučmi v obliki kock ledu, ki krasi tudi nos zmogljivega GT modela, v katerega vgrajujejo 1,6-litrski turbo bencinski motor z 150 kilovatov moči (204 KM). GT line paket prinaša še pragove, nova 17-palčna platišča, športne odbijače in dvojni izpuh na zadku, ter GT logotipe. Tudi znotraj je na volanu oznaka GT, stopalke so aluminijaste, več je kromiranih detajlov, USB in Aux priključki so osvetljeni, potisni gumb za zagon motorja ne obkroža več plastika, ampak aluminij …

Prejšnji cee'd je bil „povem bos“ kar zadeva asistenčne varnostne sisteme. Novi vključuje večino naprednih sistemov, od samodejnega parkiranja, do prepoznavanja vozil v mrtvem kotu, preklopa med dolgimi in kratkimi luči, prepoznavanja prometnih znakov, zaznavanja vozil pri vzvratni vožnji. Pri Kii pa se niso odločili za vgradnjo sistema za samodejno zaviranje, ki je postal pogoj za pridobitev najvišje ocene na testih Euro NCAP.

Prometne informacije v živo

Na področju povezljivosti je nov zabavno-informacijski sistem, ki vključuje 7-palčni zaslon na dotik z navigacijo, ki jo je razvil TomTom in omogoča spremljanje prometa v živo (informacije se s pomočjo povezljivostjo z internetom na mobilne telefonu sproti osvežujejo), vremena v živo in vremenske napovedi v določenem kraju, voznik dobi informacije o radarjih, omejitvah hitrosti …Minus sistema je, da ne podpira slovenskega jezika.

Kia ceee'd | Avtor: Gregor Prebil Gregor Prebil


Novost pod motorjem je 1,0-litrski turbo bencinski trivaljni motor (T-GDI), ki prihaja kot zamenjava za 1,6-litrski atmosferski motor, ki za zdaj še ostaja v prodaji. Trivaljni je na voljo z 73 kilovtov moči (100 KM) in 172 Nm navora, oziroma 88 kilovatov moči (120 KM) in enakim navorom, ki je dosegljiv v območju vrtljajev med 1.500 in 4.000 vrtljajev.

Trivaljnik dražji od osnovenga dizla

Nov sedemstopenjski samodejni dvosklopčni menjalnik je samostojno delo razvojnikov Kie, a je na voljo le z 1,6-litrskim turbodizlom z 100 kilovatov moči (136 KM). Na seznamu doplačil stane 1.600 evrov.

Cene na ceniku brez popustov se začnejo pri 15.190 evrih za trivratni model z 1,4-litrskim atmosferskim motorjem z 74 kilovatov moči (100 KM) in šeststopenjskim ročnim menjalnikom. Novi trivaljni turbo bencinski motor v močnejši različici stane vsaj 18.690 evrov, najcenejši dizel z 1,4-litrskim turbo motorjem stane 18.490 evrov. Doplačilo za petvratni cee'd je 400 evrov, za karavanski model SW pa 1.000 evrov. Z raznimi joker kuponi se da ceno vozila znižati med 500 in 2.000 evri.

Komentarjev 1
  • Rdečivrag 15:17 21.maj 2016.

    Končno golf killer - kot so zapisali v Autobildu.