Avto
994 ogledov

Raje pozdravi, kot pokaže sredinec

Sara Volčič Facebook AMZS
Novinarka in mama Sara Volčič je spregovorila o vozniških navadah, ki jih je, ko je postala mama zelo spremenila. Pravi, da so ženske za volanom veliko bolj strpne in se ne poskušajo maščevati vozniku, ki jih je izsilil.

Podatki, ki smo jih pridobili pri policiji in Agenciji za varnost v prometu razkrivajo, da so ženske bistveno manj udeležene v prometnih nesrečah, čeprav je skoraj polovica vseh imetnikov vozniških izpitov v Sloveniji žensk, pa povzročijo le desetino hudih nesreč v povezavi z alkoholom.


So ženske varnejše voznice od moških?
Da. Bolj varne, malenkost bolje nerodne pri hitrih reakcijah in speljevanjih v mestih. Manj nestrpne in bolj varne ter čuteče. Tudi če kdo kaj naredi narobe znamo to lažje sprejeti.

Ste že kdaj drugemu vozniku pokazali sredinec?
Mogoče sem kdaj odgovorila z gesto. Nimam navade kazat sredinca, raje jim pomaham, kot v pozdrav. Tega ne maram, slaba volja na cesto ne sodi. Če me kdo razjezi, slabše vozim. Raje si mislim svoje.

Ste potem, ko ste postala mama, spremenila slog vožnje?
Ja, bistveno sem spremenila. Pred tem sem kot novinarka želela priti prva kamorkoli. To se je preneslo tudi v zasebno življenje. Vedno se mi je mudilo. Ko pomislim nazaj, sem velikokrat po avtocesti drvela prehitro. Zdaj si nekako rečem, da je bilo vse na trenutek mladostno – ne dovolj odgovorno vedenje.

Kakšna pa je vaša izkušnja vožnje med nosečnostjo?
Po šestem mesecu nosečnosti, ko je bil trebuh že izrazito velik, sem imela velike težave. Ko sem se pripasala, sem imela vedno slab občutek, saj me je vse tiščalo. Sama sem zaradi službe morala voziti avtomobil. Vsem nosečnicam priporočam, da naj se v visoki nosečnosti izognejo vožnji, če se lahko.

Kako lahko kot ženska in novinarka spremenite prometno slabo vozniško kulturo na naših cestah?
Iz ust do ust. Vprašanje je kako bralec, poslušalec ali gledalec doživlja prispevek. Ljudje, ki jim predamo sporočilo nam vedno ne verjamejo. Želim si več sodelovanja na cesti. Če vidim, da kdo naredi neumnost, mu dam prednost, s tem pa preprečim morebitno škodo.

Čemu dajete prednost pri nakupu avtomobil?
Avto sem kupovala ravno, ko sem bila v devetem mesecu nosečnosti in sem pričakovala prvo hčerko. Varnost je bila pri izbiri novega avtomobila na prvem mestu, od tega, koliko zračnih blazin ima do drugih varnostnih sistemov. Zdaj je moj avto star 10 let, in ko bom kupovala novega, bom gledala na varnost in temu namenila več denarja. Med odraščanjem otrok, na zrelosti pridobivaš tudi sam in vidiš, da vlaganje v varnost ni stran  vržen denar.

Otroci si pogosto zaželijo imeti svoj motor. Kako na to gledate kot mama?
To je zame velika zadrega. Poznam ogromno zgodb, ko so starši za 18. rojstni dan otroku kupili motor. Poznam celo zgodbo, ko so otroku starši kupili motor, ta pa se je še isti večer smrtno ponesrečil. Sama se malenkost bojim hitrosti. Iz svojega strahu bi se težko prepričala za nakup. Verjetno bi preverila vse vidike in če bi se odločila za nakup motorja otroku, bi ga odpeljala na trening varne vožnje. Mislim, da je vsekakor bolje, da se o tem starši temeljito pogovorijo z otrokom, mu ob nakupu omogočijo vso potrebno in najboljšo varnostno opremo in ga izobrazijo glede nevarnosti, saj bo v nasprotnem ob prvi priložnosti, brez izpita in izkušenj sedel na motor nekoga drugega, kar zna biti usodno.

Komentarjev 1
  • Boschtjan Zupanchich 15:38 15.april 2013.

    Ja, jaaaa, jaz sem tudi tako mislil, dokler nisem Spoznal zlobe enih par hudih primerkov bejb , ... pol sem spremenil mnenje tudi o današnjih bejbah , ...