Avto
203 ogledov

Renault clio - kralj na slovenske ceste zapeljal v prenovljeni podobi

Prenovljeni renault clio
1/13
Gregor Prebil
Prenovljeni renault clio je v ponedeljek uradno zapeljal na slovenske ceste. Zunanja prenova je subtilna, več novosti je na področju udobja in varnosti ter v motorni paleti. Od februarja dalje bo najbolje prodajan model v Sloveniji in Renault št.1 spet nosil oznako Made in Slovenija.

Renault je 26 let po predstavitvi prvega clia in po več kot 13 milijonih prodanih primerkov po vsem svetu prenovil četrto generacijo, ki je na trgu od leta 2012 naprej. Številke govorijo, da je to Renault številka 1, saj je to najbolje prodajan avtomobil B segmenta na svetu, še naprej pa želi ohraniti ta primat.

Kljub temu, da je na trgu štiri leta, njegova prodaja raste. Leta 2015 so prodali 410.000 cliov, 14 tisoč več kot leta 2014 in 79 tisoč več kot leta 2013. Eden glavnih adutov clia je dizajn. Leta 2012 je prav clio napovedal nove oblikovalske poteze znamke, ki so jih nadeli capturju in drugim, večjim modelom. Tudi captur, ki je narejen na cliovi platformi, bo po zgledu na clia prenovljen - maja 2017.

Je sploh kaj novega?

Prenovljeni renault clio | Avtor: Gregor Prebil Gregor Prebil
Kaj je novega? Na prvi pogled ne veliko, saj so te skrite. Glavna novost je nov svetlobni pečat, ki ga ustvarjajo žarometi s svetilnimi polnimi diodami led "pure vision" in dnevne luči v obliki črke C. Na prednjem delu je preoblikovana maska, ki uokvirja velik Renaultov romb, in je v spodnjem delu razširjena. Zadaj je predrugačen spodnji del odbijača, ki zagotavlja večjo čvrstost. V ponudbo so dodane štiri nove karoserijske barve (intenzivno rdeča, titanovo siva, biserno bela in jekleno modra), prenovljena pa je tudi ponudba platišč in okrasnih pokrovov koles. Obogatena je ponudba dodatkov za prilaganje osebnemu okusu, kot so strešne nalepke.

Ob prenovi so za clia uporabili materiale, ki so znani iz Renaultovih avtomobilov višjih segmentov. Tako je prenovljena celotna ponudba prevlek, posebno pozornost so posvetili vidni in na otip zaznavni kakovosti zrnatih plastičnih površin. Kromasti dodatki so bolj zadržani, matirane površine in barve pa bolj prefinjene. Na slovenski predstavitvi so posebej izpostavili sedeže, ki so za večje udobje narejeni iz dvojne pene različne gostote. Novi so tudi volan, ročica menjalnika, nasloni za roke.

Prenovljeni renault clio | Avtor: Gregor Prebil Gregor Prebil


Na voljo so tri različne povezljive multimedijske naprave; media nav evolution, renault R-link evolution in nov sistem R&Go, ki je na voljo v vseh različicah. Za doplačilo bo na voljo z zvočnim sistemom visokega razreda Bose. Poleg sistema za pomoč pri parkiranju s senzorji zadaj ima lahko (glede na različico) vgrajene tudi senzorje spredaj in kamero za vzvratno vožnjo. Bolje opremljene različice imajo lahko tudi napravo easy park assist, ki vozniku omogoča, da izvedbo parkiranja prepusti napravi.

Novosti pri pogonskih sklopih

Ponudbo pogonskih sklopov, ta šteje deset motorjev, so obogatili s kombinacijo 1,5-litrskega dizel motorja energy dCi 110, pri katerem izpostavljajo predvsem navor (260 Nm pri 1750 vrtljajih) in šeststopenjskega ročnega menjalnika. Novost v ponudbi je tudi kombinacija bencinskega motorja TCe 120 in šeststopenjskega ročnega menjalnika (do zdaj je bilo možno motor kombinirati le z dražjim EDC avtomatskim menjalnikom).

R.S. trophy s serijskim Akrapovičem

R.S. model je na voljo v dveh različicah, R. S. 200 EDC z 147 kilovatov moči (200 KM), ter R.S. trophy 220 EDC s 162 kW (220 KM) moči, kar je največ med konkurenco "žepnih raket". Menjalnik je vedno avtomatski dvosklopčni EDC. Da je RS trophy res nekaj posebnega, skrbi unikatno nastavljeno podvozje (18-palčna platišča, znižano za 20 mm spredaj in 10 mm zadaj) in Akrapovičev izpušni sistem.

Clio RS je tudi eden redkih svoje sorte, ki nudijo launch control, s pomočjo katerega do stotice v različici trophy odšprinta v 6,6 sekunde. Najvišja hitrost je 235 km/h. Voznik ima sicer na voljo tri režime vožnje - normalnega, športnega ali dirkaškega.

Pri prenovi seveda ne gre mimo nekaterih novih potez. Najbolj padejo v oči drugačna prednja svetila, ki jih pri Renaultu imenujejo RS vision. Spodnji del, kjer smo običajno navajeni meglenk, so luči oblikovane v obliki kariraste zastave. Za vsem skupaj pa se skriva tehnologija polnega LED osvetljevanja ceste.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.