Avto
18 ogledov

Represija še nikoli ni koristila

Denarna kazen je za državo zgolj vir prihodka in ne rešitev. Niti tolažba za svo Žurnal24 main
Slovenijo je oktobra zaznamovala še ena tragična prometna nesreča s smrtnim izidom. Odziv obiskovalcev spletnih portalov in forumov je nakazal željo po uvedbi smrtne kazni v Sloveniji.

Kaj drugega naj bi bili številni predlogi, da si storilec zasluži strel v glavo. Pijani voznik naj ne bi bil kriv prometne nesreče temveč uboja iz malomarnosti. Po mnenju nekaterih posameznikov naj bi bil kriv celo točaj, ki mu je stregel alkohol. Morda pa je kriv serviser vozil, ki mu je popravil avto, ali celo prodajalec, ki mu je vozilo prodal. Zakaj pa ne bi bil odgovoren proizvajalec vozila?. Ne. Veste kdo je kriv, tisti mostiščar, ki je izumil kolo. (Najstarejši ostanki kolesa kažejo na to, da so ga izumili mostiščarji in ne Mezopotamci op. p.).

Skazili smo prednosti evolucije
Ali ni povsem naravno, da smo ljudje v preteklosti zaradi želje po bolj udobnem življenju zgradili ceste, železniške proge in izumile vse vrste vozil, ki pa niso najbolj varna. To moramo vzeti v zakup. Nesreče se bodo vedno dogajale.

Hamurabijev zakonik © WP

 

Res pa je, da smo se v najbolj obljudenem prometu, tj. cestnem prometu dogovorili za neka pravila igre. To je vse. In če jih ne upoštevaš goljufaš. Zakaj? Od kod želja po neupoštevanju pravil? Ali je človek nagonsko res morilec? Že Nietzsche se je ukvarjal z idejo o nadčloveku, ki je sposoben tudi morije brez slabe vesti. Razkolnikov v Zločinu in kazni je dokazal, da je to v praksi možno, vendar le, če se vnaprej sprijazniš, da je to cena, ki jo mora posameznik plačati za SVOJE dobro. Torej, če se MENI mudi, lahko vozim 170 km/h, če pa se komu drugemu, pa je norec. Jaz lahko spijem pivo in vozim, če pa kdo drug ravna enako, je pijanec za volanom.

In potem demokratične države uvajajo zakone in vedno višje denarne in zaporne kazni za kršitelje zakonov. Najstarejši kodeks pravil - Hamurabijev zakonik je poznal zakon talion, ki je narekoval kazen tipa oko za oko, zob za zob. A ljudje smo prepotovali dolgo pot od zibelke civilizacije Mezopotamije. Mar nismo 'inteligentna bitja', ki so sposobna ustvarjalnosti in razvoja? Zakaj ne bi izgradili cest kot magnetnih polj, ki bi regulirala gibanje vozil in avtomatično preprečevala trk dveh vozil, ker trk sploh ne bi bil mogoč.

(Za demonstrativni prikaz prilagam video, ki je žal v angleščini. Gre za odlomek iz drugega filma Zeitgeist - Addendum. Glej od 6.00 dalje)

Ampak ne. Raje na vsakih 10kilometrov postavimo radarje in policijske patrulje. Prisilimo ljudi, da bodo plačevali kazni v višini mesečne plače za delo v proizvodnji. Zaprimo jih in ob morebitni prometni nesreči ... strel v glavo, no, ali pa električni stol.

Preveč si dovolimo
Zakaj je vozil pijan v nasprotno smer? Zato, ker mu je bilo dovoljeno. Ljudje si dovolimo, ker ničesar in nikogar ne spoštujemo. In spoštovanje ni enako strah. Če se bojiš države = zakonov = policistov, še ne pomeni, da spoštuješ dogovorjena pravila družbenega življenja. Prestrašeni in zatirani do onemoglosti se izživljamo na vsakem koraku, kjer imamo možnost. Tudi na cesti. Žal mediji samo o tem poročajo, zločini pa se dogajajo na mnogih drugih področjih, kjer ni denarnih kazni. Zaenkrat še. A denarna kazen je za državo zgolj vir prihodka in ne rešitev. Niti tolažba za svojce umrlih. Niti zagotovilo varnosti za vse nas, ki se vsak dan odpravimo na bojišče - pardon cesto.

Čas je za miselno revolucijo. Ne cesti nismo sami, temveč nas je vsak dan več. Število registriranih vozil se iz dneva v dan povečuje. In za vse, ki imamo radi hitrost... tekmujmo na dirkalnih stezah, ne le v hitrosti temveč tudi v velikosti ega. Na prometnih daljicah pa potujmo iz točke a v točko b. Nobena kazen - ne denarna, ne zaporna, ne smrtna namreč ne bo preprečila človeške neumnosti. To zmore le znanje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.