Avto
894 ogledov

Rešimo deset Slovencev!

Varnostni pas, pripenjanje
Poteg in klik. Takoj boste veliko varnejši. Tudi zadaj!

Z današnjim dnem se začenja nacionalna preventivna akcija Varnostni pas, katere namen je ponovno opozoriti javnost na pomembnost uporabe varnostnega pasu v vozilih. Podatki kažejo, da bi lahko dosledna uporaba varnostnega pasu v povprečju vsako leto rešila kar deset življenj.

Cilj akcije, ki bo potekala dva tedna, je povečati delež pripetosti z varnostnim pasom med vožnjo, podučiti, kako se pravilno namesti varnostni pas, dvigniti kulturo zavedanja pomembnosti uporabe varnostnega pasu ter posledično zmanjšati najhujše posledice prometnih nesreč, so sporočili z agencije.

Lanska statistika kaže, da kar tretjina smrtnih žrtev na naših cestah ni uporabljala varnostnega pasu. V prometnih nesrečah je v osebnih vozilih umrlo 15 ljudi, ker niso bili pripeti, še 28 se jih je hudo poškodovalo. Od 15 umrlih, ki v času prometne nesreče niso bili pripeti, jih je bilo sedem starih od 15 do 29 let.

V akciji poleg Agencije za varnost v prometu kot pobudnice sodeluje policija, ki bo v tem času izvajala poostren nadzor, ter 88 svetov za preventivo in vzgojo v cestnem prometu, ki delujejo v okviru lokalnih skupnosti po vsej Sloveniji. Ti bodo po vsej Sloveniji razdelili več kot 13.000 gradiv, s katerimi bodo voznike spomnili na pomen uporabe varnostnega pasu in odgovornost za varnost vseh potnikov v vozilu. V srednjih šolah Šempeter pri Gorici, Ljutomer, Celje in Maribor bodo potekale tudi preventivne delavnice za dijake.

"Uporaba varnostnega pasu je obvezna, ne glede na izgovore. Namesto teh naj voznik in potniki pred vožnjo pomislijo na varnostni pas in se pripnejo na vsaki, tudi najkrajši vožnji in na vseh sedežih. Pripeti se pomeni preživeti," so izpostavili na agenciji, kjer so pripravili tudi novo kreativno kampanjo: Ne razbijaj si glave z izgovori. Uporabi varnostni pas.

Grozljivo Avto Zato je dobro pripeti varnostni pas

Ni ga Samsona, ki se bo brez pasu zoperstavil hudim silam

Na agenciji so opozorili, da varnostni pas in zračna blazina pri trku upočasnita in preprečita gibanje telesa proti trdim delom v vozilu in tako prevzameta velik del sile, ki se sprosti ob trku. Posledice za potnike so blažje, kot bi bile brez uporabe teh varnostnih pripomočkov. Dosledna uporaba varnostnega pasu zato zmanjša tveganje za smrtno žrtev kar za polovico. Skoraj toliko zmanjša tudi tveganje za hude poškodbe ter za skoraj četrtino zmanjša tveganje za nastanek lažjih poškodb, tako pri voznikih kot pri sopotnikih na sprednjih sedežih.

Vožnja po odstavnem pasu na avtocesti Avto Zaradi vožnje po odstavnem pri nas umirajo tudi policisti

dezurni@zurna24.si

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.