Avto
108 ogledov

Rešitev za gluhe, ki se jim pokvari avto

Mobilna aplikacija za pomoč na cesti gluhim Youtube / AMZS
Po podatkih Zveze društev gluhih in naglušnih Slovenije je v Sloveniji več kot 50.000 oseb naglušnih, okoli 2.000 pa gluhih in njihove potrebe po mobilnosti so enake, kot pri normalno slišečih. Kako lahko pokličejo pomoč, če se jim pokvari vozilo?

V AMZS Centru varne vožnje na Vranskem je potekalo usposabljanje članov Zveze društev gluhih in naglušnih Slovenije. AMZS je hkrati predstavil tudi nadgradnjo mobilne aplikacije AMZS pomoč, ki je prilagojena za uporabo slabo slušečih.

Gluhi in naglušni so bolj pozorni vozniki

Projekt prispeva k večji prometni varnosti ker : „si prav zaradi posebnih potreb gluhi in naglušni zaslužijo dodatno pozornost," je dejal generalni sekretar AMZS, Robert Štaba. Predsednik AMZS Anton Breznik je poudaril pomen vključevanja gluhih in naglušnih oseb v okvir nudenja pomoči na cesti, predsednik ZDGNS Mladen Verbič pa je z vidika osebe, ki tovrstne storitve potrebuje in uporablja, pozdravil to novo možnost komunikacije, saj se gluhe in naglušne osebe s to problematiko srečujejo vsakodnevno.

Gluhi in naglušni vozniki so varni vozniki, ki so zaradi svojih omejitev še bolj pozorni na dogajanje na cestah oziroma v prometu okrog sebe. Predstavljena aplikacija nudi več kot le pomoč na cesti, omogoča namreč tudi enostaven dostop do cestno-prometnih informacij, uporabnik pa se na ta način izogne oteženi komunikaciji s slišečimi osebami.

Aplikacija za pomoč na cesti

Na konferenci je bila predstavljena posebna mobilna aplikacija namenjena gluhim in naglušnim, ki jo je v sodelovanju z Zvezo društev gluhih in naglušnih Slovenije razvila AMZS. Aplikacija omogoča lažjo komunikacijo pri organizaciji pomoči na cesti za gluhe in naglušne (kako aplikacija deluje, si lahko pogledate v videoposnetku zgoraj). 

AMZS Pomoč omogoča tudi gluhim ali naglušnim voznikom, da v primeru okvare vozila na enostaven način sporočijo svojo lokacijo ter vrsto okvare, kar omogoča uporabo ustreznih protokolov v klicnem centru AMZS ter s tem hitrejšo pomoč na cesti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.