Avto
474 ogledov

Revolucija pri merilnikih v avtih

Apple CarPlay
1/6
Apple
Apple želi prevzeti vse zaslone v avtu. Tudi prikaz hitrosti in upravljanje klime bo lahko v Applovi grafiki.

Apple je na svoji redni letni tehnološki konferenci tradicionalno predstavil in napovedal kup novosti. A letos je ena od njih takšna, ob kateri so zastrigli z ušesi v celotni avtoindustriji. 

CarPlay naslednje generacije bo velika nadgradnja v povsem novo smer. Trenutno CarPlay omogoča zgolj preslikavo določenih aplikacij z iphona na sredinski zaslon avta. Dodatno se pri nekaterih podprtih modelih avtov določene funkcije, na primer telefonska navigacija, lahko pokažejo tudi na HUD pomožnem zaslonu. 

V prihodnje pa bo CarPlay prevzel tudi prikazovanje podatkov samega avtomobila, ki so bili doslej strogo ločeni od povezanih naprav. Z drugimi besedami, CarPlay bo lahko prevzel nadzor nad vsemi zasloni v avtu.

Apple CarPlay | Avtor: Apple Apple
Apple CarPlay | Avtor: Apple Apple

Hitrost avta, napolnjenost rezervoarja oziroma baterije, vrtljaje in vsi ostali podatki na voznikovem zaslonu bi prevzeli grafično podobo CarPlayja. Hkrati bi Applov vmesnik lahko nadomestil tudi originalno grafično shemo pri upravljanju s klimatsko napravo, gretjem sedeže in radijskim sprejemnikom. 

Danes tudi v avtih ne govorimo več o uporabniškem vmesniku (User Interface - UI), temveč o uporabniški izkušnji (User Experience - UX), ki se sproti prilagaja vsakemu uporabniku.

Pri tem imajo tehnološki giganti, kot so Google, Apple in Amazon, precej več izkušenj in znanja od avtomobilske industrije.

Apple je na kratkem vpogledu v Car Play naslednje generacije zatrdil, da imajo pri svojih načrtih podporo številnih velikih avtomobilskih imenih. Niso jih navedli, so se pa na eni od projekcij zvrstila imena Mercedes-Benz, Ford, Nissan, Porsche, Audi, Renault, Volvo ... Nekateri od njih, na primer zadnja dva, so se sicer v zadnjih letih močno oprli na Googlovo namensko programsko platformo.

Apple carplay Primerjava Avto Polom tovarniških sistemov proti Android Auto in CarPlayju

The Verge poroča, da je po njihovih povpraševanjih odziv med avtomobilsko industrijo trenutno še zadržan oziroma skrivnosten. Edini, ki so že odkrito potrdili podporo naslednji generaciji CarPlayja, so bili pri Volvu in sorodni znamki Polestar. Možnost bodo v avtomobile vpeljali prek OTA posodobitev po zraku.

Napoved Appla dokazuje, kako pomembna in tesno prepletajoča z ostalimi uporabnikovimi napravami postaja programska oprema v novih avtomobilih. Digitalizacija bo imela pri nadaljnjem razvoju avtomobilov še precej večji vpliv kot pa elektrifikacija, trdijo mnogi.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.