Avto
5299 ogledov

Iphone bo v avtih očitno kmalu zmogel tole ...

Apple CarPlay Volvo
Prihodnja generacija operacijskega sistema iOS prinaša s seboj nekaj posebnega.

Apple je pred kratkim objavil beto različico operacijskega sistema iOS 13.4. Namenjena je razvijalcem aplikacij, da bi se lahko pravi čas pripravili na novosti, ki jih uvaja iOS. 

V kodi pa so zunanji razvijalci hitro našli del, ki se nanaša na "CarKey". Kot je poročal 9to5Mac, gre zelo verjetno za podporo NFC komunikaciji med Applovo napravo in avtom. CarKey funkcija bi lahko omogočala, da bo lastnik telefona iphone ali pametne ure iwatch brez klasičnega ključa pristopil k avtu, ga odklenil in tudi zagnal. Po koncu vožnje pa zaklenil.

Vse skupaj bi torej delovalo zelo podobno, kot delujejo nekateri moderni sistemi pametnih ključev, s katerimi je mogoče avto odkleniti in zagnati, čeprav jih imamo še vedno v žepu. 

CarKey naj bi imel v primerjavi s funkcijo Apple Pay, ki omogoča enostavno plačevanje na POS terminalih, dodatno prednost. Tudi če bi bosta imela iphone ali iwatch izpraznjeno baterijo, bo tehnologija še vedno delovala.

Zelo verjetno bo mogoče digitalni ključ deliti med napravami oziroma osebami, torej da ga bo lastnik "poslal" na drug iphone. Bo pa ob tem lahko omejil nekatere funkcionalnosti ključa. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice