Avto
6551 ogledov

S čim drugim voznikom najbolj stopite na žulj

Jezen voznik jezna voznica Profimedia
Pet stvari, s katerimi boste drugim na cesti šli najbolj na živce.

Sami vedno težko priznamo, da smo za volanom naredili kaj narobe, saj smo dobri, če ne odlični vozniki. Medtem pa nas obnašanje drugih voznikov zelo moti. Katera so tista dejanja drugih, pri katerih nam največkrat dvigne pokrov? Prav to so se vprašali pri nizozemski veji zavarovalnice Allianz in naročili raziskavo o strpnosti voznikov na njihovih cestah.

Anketiranec je moral izbrati tri stvari, ki ga v prometu pri početju drugih najbolj motijo. Navesti pa je moral tudi tri stvari, ki mu gredo v prometu na splošno najbolj na živce.  

Rezultati so koristni za vsakega voznika in voznico, saj je mogoče z izogibanjem najbolj motečih grehov poskrbeti za manj agresivnega vedenja sebe in drugih. 

Pet grehov drugih, ki so jih vozniki največkrat omenili

  1. Vožnja na premajhni varnostni razdalji (51 odstotkov vprašanih)
  2. Uporaba mobilnika (45 odstotkov)
  3. Prehitri vozniki (30 odstotkov)
  4. Metanje smeti iz avta (25 odstotkov)
  5. Prehitevanje po desni (23 odstotkov)

Določeni grehi za volanom različno motijo moške in ženske. Ženske so na primer bolj občutljive, da se v drugem avtu voznik ali voznica med vožnjo ukvarja s pametnim telefonom. 

Pet stvari, ki so za voznike in voznice v splošnem najbolj moteči

  1. Obnašanje drugih udeležencev na cesti (navedlo 49 odstotkov)
  2. Dela na cesti (34 odstotkov)
  3. Nasprotni promet  (24 odstotkov)
  4. Utrujenost med vožnjo (23 odstotkov)
  5. Pametni telefoni (22 odstotkov)

Pri širših motnjah na vožnjo večjih razlik med spoloma ni bilo, je pa opazna razlika v odgovorih glede na starost anketiranega. V kategorijah med 18 do 40 leta so vozniki pogosteje navajali gnečo na cesti za zelo moteč dejavnik vožnje, kot pa tisti v starejših skupinah. Mlajše voznike in voznice tudi pogosteje kot starejše moti glasba med vožnjo (9 proti 2 odstotka).

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Tara_Farrell 16:03 16.junij 2022.

    Google zdaj plačuje od 99 do 140 dolarjev na uro za spletno delo od doma. Moja zadnja plača je znašala 18.537 $ od tega lahkega in preprostega dela. To je neverjetno in dobički so neverjetni. ........>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝐂𝐚𝐬𝐡𝐝𝐨𝐰.𝐂𝐨𝐦

  • mirror 15:55 16.junij 2022.

    Prejšnji teden v nedeljo zjutraj sem peljal po AC od trojanskih predorov v smeri Ljubljane. Na levem pasu je vozil avtomobil z žensko voznico 90km/h, čeprav bi lahko vozila 130km/h. Ker se ni hotela umakniti na desni pas, smo jo ...prikaži več vsi prehiteli seveda previdno po desni.