Avto
18 ogledov

Šefici General Motors 1,6 milijona plače

Mary Barra Reuters
Ameriški avtomobilski velikan General Motors (GM) bo svoji prvi glavni izvršni direktorici v zgodovini podjetja v prvem letu vodenja namenil 1,6 milijona dolarjev osnovne letne plače.

Mary Barra bo poleg velikodušne plače upravičena tudi do 2,8 milijona dolarjev različnih kratkoročnih stimulacij. Vreča bo še bolj polna, če bodo delničarji GM na naslednji letni skupščini potrdili predlagani paket povišanja stimulacij za vodilne uslužbence. Ti sedaj lažje dihajo, ker ni več vladnih nadzornikov, ki so prišli skupaj z denarjem, ko je zvezni proračun leta 2008 rešil podjetje pred propadom.

Ameriška vlada je konec lanskega leta namreč prodala še zadnji sveženj delnic GM in se poslovila od solastništva. Z vlado je odšla tudi omejitev pri nagradah za vodilne uslužbence podjetja.

Nekdanji direktor še vedno več

GM je prejšnjemu direktorju Danu Akersonu lani plačal 1,7 milijona dolarjev osnovne plače, poleg tega je dobil še 9,3 milijona dolarjev v delnicah. Veselja zanj s tem še ni konec, saj bo ostal pri podjetju kot višji svetovalec. Njegova čista plača ostaja pri 1,7 milijona letno in bo tako višja od plače nove direktorice, skupaj pa bo letno zaslužil do 4,7 milijona dolarjev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.