Avto
4184 ogledov

Seznam najpočasnejših in najhitrejših držav - kje je Slovenija

gneča na ljubljanski obvoznici Saša Despot
Kje voznikom in voznicam zastoji na cestah najbolj in kje najmanj grenijo življenje? Na seznam držav je vključena tudi Slovenija, verjetno boste presenečeni.

Pri specialistu za avtomobilske finance Moneybarn so naredili seznam, kako tekoč je dejanski promet v neki državi v primerjavi z idealnimi razmerami. 

Upoštevali so podatke o prometu velikana avtomobilske navigacije TomTom, najvišje dovoljene hitrosti, kakovost cest glede na podatke Svetovnega gospodarskega foruma in indeks Numbeo, ki združuje podatke o povprečnem preživetem času v prometu, izpustih CO2 v prometu, nepravilnostih v omrežju in podobno. Najvišja mogoča skupna ocena bi bila 10.

"Najhitrejša" država na svetu je Nemčija, kar pa je zelo povezano s tem, da na velikem delu omrežja ni omejitve hitrosti. Tako obstajajo države, kjer je v povprečju manj dni v letu z zastoji, imajo boljšo kakovost cest in nižji Numbeo indeks. Skupna ocena za Nemčijo je 8,34, kar je bilo vseeno dovolj za prvo mesto. 

Na drugem mestu je Nizozemska, kjer je kljub omejitvi 100 km/h na avtocestah (omejitev velja prek dneva) - ali pa prav zaradi tega - razmeroma zelo malo zastojev, čeprav je v povprečju le 31 dni na leto z malo prometa. Imajo pa zelo visoko oceno za infrastrukturo, kar 6,4 od 7. Skupna ocena je 8,31.

Na tretjem mestu je naša severna soseda Avstrija s skupno oceno 8,17 in najnižjim indeksom Numbeo med vsemi državami.

Slovenija?

Mnogi komentirajo, da so prometne razmere na naših cestah katastrofalne, da je potovalna hitrost obupna, da smo glede kakovosti asfalta tretji svet in podobno. A glede na podatke iz študije so lahko vozniki na slovenskih cestah kar zadovoljni, saj bi bilo lahko marsikaj tudi bistveno slabše.

Povprečna letna stopnja zastojev v prometu je v Sloveniji le 17 odstotkov, kar je med najnižjimi vrednostmi na celotni lestvici (manj od Nemčije, Nizozemske in Avstrije). Kar 104 dnevi na leto minejo v razmerah majhne prometne obremenitve, navkljub dejstvu, da ima Slovenija izrazito tranzitno lego. Od držav, ki se uvrščajo na lestvici pred nami, je višje le Portugalska.

Navzdol pa Slovenijo tišči indeks kakovosti cest, ki je le 4,9 od najvišje možne ocene 7. To je sicer še vedno bolje od Italije, Češke, Slovaške, Madžarske in celo Norveške, a slabše od Portugalske, Estonije, Španije, Finske, celo Turčije. Numbeo indeks je 101,7, kar je rezultat iz višje tretjine lestvice, medtem ko je skupna ocena 6,75. Slovenija je skupno uvrščena na 18. mesto med 57 opazovanimi državami, tik za ZDA, a pred Francijo. Hrvaška in ostale države nekdanje Jugoslavije niso bile vključene v raziskavo.

Na dno lestvice so se uvrstile države Filipini, Kolumbija in Peru.

Indeks ceste | Avtor: Moneybarn.com Moneybarn.com

 

Komentarjev 2
  • ico8 11:02 01.november 2021.

    Emirati 160km/h? Pa ne no, ena sama cesta, pa povsplosujete na veliko! 120 je pa res!

  • Avatar LOPOV
    LOPOV 10:24 01.november 2021.

    mi mamo hitri vlak ki vozi 4,5 ure čez celo slovenijo to kitajci prevozijo 25 minut