Avto
171 ogledov

Skozi zgodovino z 204 km/h

Skozi zgodovino z 204 km/h Žurnal24 main
V okviru prizadevanj za ohranjanje tehnične in kulturne dediščine proizvajalca motociklov Tomos bodo danes ob 17. uri v Izoli predstavili knjigo Janeza Petra Groma z naslovom Skozi zgodovino z 204 km/h.

Odprli bodo tudi priložnostno razstavo 11 motorjev Tomosove proizvodnje. Na njej bodo sodelovali tudi številni znani vozniki Tomosovih motociklov.

Grom je pojasnil, da knjiga vsebuje pregled Tomosovih dosežkov v motošportu na domačih in evropskih prvenstvih. Na 576 straneh in z več kot 500 originalnimi fotografijami priča o uspehih in težavah iz tistega časa. Nastajala je osem let.

S knjigo in razstavo želijo po njegovih besedah obeležiti pomembno tehnično dediščino Slovenije. Knjigo so v tujini že predstavili pred enim mesecem in je bila zelo dobro sprejeta, je še povedal Grom.

Predstavnik motodruštva Rex Stevo Vujič pa je poudaril, da bodo v sklopu razstave iz Muzeja motociklov Vransko razstavili pet originalnih Tomosovih dirkalnih motociklov in šest ekskluzivnih motorjev unikatne izdelave iz njegove osebne zbirke. Ob tem bodo viseli tudi originalni Tomosovi plakati, ki ponazarjajo uspehe podjetja.

Na predstavitvi bodo po besedah Vujiča sodelovali tudi znani vozniki, ki so tekmovali s Tomosovimi motocikli, kot so Zdravko Matulja, Gianluigi Rinaudo, Gilberto Parlotti in Adrijan Bernetič. Pobudniki razstave bodo spregovorili tudi o prizadevanjih za postavitev stalne tehnične razstave o zgodovini Tomosa.

Vujič je pojasnil, da imajo skupaj z nekaterimi zbiratelji sto primerkov Tomosovih mopedov ter veliko dokumentarnega in fotografskega materiala iz Tomosove proizvodnje, ki bi jih želeli predstaviti javnosti.

Komentarjev 1
  • westal 08:15 26.november 2013.

    Poleg naštetih ste pozabili še uspešnega voznika Tomosovih dirkalnikov Janka Štefeta večkratnega državnega prvaka v kategoriji 50 ccm.LP