Avto
386 ogledov

Slovenci razvili bluejay - pametno držalo za telefon v avtomobilu

Bluejay - pametno držalo za telefon v avtomobilu
1/4
The Kiwi Factory
Slovensko zagonsko podjetje The Kiwi Factory je razvilo napravo bluejay, ki je prvo pametno držalo za telefon v avtomobilu. Naprav vsebuje pametni čip, ki omogoča povezavo s telefonom.

Pri podjetju so v sredo 24. februarja izdelek predstavili na Kickstarterju, tam zbirajo zagonska sredstva, v prvih 12 urah pa so zbrali 176 podpornikov z vsega sveta. 

Kot razlagajo pri slovenskem podjetju je naprava bluejay edinstvena v tem, da vsebuje pameten čip, ki omogoča povezavo s telefonom. Deluje kot pomočnik pri vožnji, saj prek posebne aplikacije na zaslonu telefona ponuja informacije, ki jih voznik ali voznica potrebuje med vožnjo. Ob tehnologiji izpostavljajo še oblikovno plat izdelka, ki izboljša izkušnjo pri vožnji.

Aplikacija za pametne telefone, ki jo je prav tako razvilo podjetje The Kiwi Factory, se samodejno zažene, ko se telefon nahaja v bližini bluejaya. V aplikaciji so funkcije telefona dostopne na hiter in enostaven način, ki ne ogroža varnosti pri vožnji. Z enim dotikom in povečanimi ikonami je mogoče vklopiti navigacijo, spremeniti klic ali zamenjati glasbo.

Kje sem pustil parkirno vozilo?

Aplikacija pomaga tudi pri iskanju avtomobila na parkirišču. S kombinacijo sledenja preko Bluetooth Smart-a in GPS-a aplikacija pripelje lastnika telefona nazaj na pravo točko, tudi če se nahaja znotraj zaprtih prostorov. Deluje tudi v obratni smeri: držalo Bluejay pomaga najti telefon, če se ga med zlaganjem nakupov v prtljažnik slučajno založi. Z dotikom držala se na telefonu sprožilo zvočno opozorilo, zato ni več potrebe po pregledovanju celega avta, ko telefon izgine med sedeži.

Izumitelji poudarjajo, da prisegajo na kakovost, zato so pri izdelavi uporabili materiale, med katerimi izpostavljajo aluminij in vzdržljiva karbonska vlakna. 
Aplikacija med drugim vključuje tudi prednastavljena sporočila, s katerimi se voznik preprosto in hitro odzove na sporočila ali pa enostavno opravi klic. Vedno je mogoče vklopiti način brez motenj, ki utiša vse klice in obvestila, v primeru nesreče sistem zaznavanja nesreč samodejno pošlje sporočilo ali opravi klic na prednastavljeno številko.

Navigacija in pametne lokacije

Aplikacija uporablja napreden sistem navigacije po lokacijah zanimanja (“point-of-interest”), ki korak za korakom vodi do najbližjega parkirišča, bencinske postaje, restavracije ali trgovine. Mislili so tudi na integraijo z glasbenimi aplikacijami in internetnim radiem. Aplikacija se lahko poveže s storitvami, kot sta Spotify in Pandora. Aplikacija avtomatično opominja pred iztekom plačane parkirnine. S pomočjo Bluejaya lahko voznik preveri ali je ugasnil luči ali pa vklopil ogrevanje pred prihodom domov, saj aplikacija omogoča oddaljen dostop do sistemov pametnih domov, kot sta Nest in Hue.

Vedno lahko preveri število kilometrov, ki jih še lahko opravi s preostalim gorivom, kdaj mora zamenjati olje, Bluejay izračuna tudi priporočen pritisk v pnevmatikah.

 

Komentarjev 6
  • gam 09:19 29.februar 2016.

    Nekaj takega bi pa jaz imel. Ali mi jozek D. lahko sporoči v kateri trgovini ga prodajajo, morda še okvirno ceno. Ali pa na spletu, vseeno, samo da je nosilec (avto nima enega pametnega odlagališča), pa da ima te funkcije. ...prikaži več. Že vnaprej hvala za odgovor

  • allstarr111 12:46 27.februar 2016.

    Tole je tolk uporabno kot že uporabljen toaltni papir, pa vse to že obstaja nič novega, razen prodaje preko kikstarterja, folk dejansko ni ne ve kaj kickstarter in startupi sploh so, dejansko gre za marketing brez velikega vložka in prodajanje ...prikaži več dobesedno megle, ker izdelka sploh še ni ali pa je prototip v razvoju, največkrat pa obstaja samo v obliki 3D fajla in nič drugega, anyway gre za finto kjer brez keša lahko izveš kolko nekih neumnosti dejansko lahko prodaš, in se šele po uspešnem startu začne delat dalje.

  • crniovcar 12:44 27.februar 2016.

    kako je s prigtrditvijo (armatura je hrapava) kje kupit? cena ?