Avto
90 ogledov

Slovenec, ki mu je beetle prinesel službo pri VW-ju

Domen Ručigaj je za Robertom Lešnikom drugi Slovenec, ki je stopil na mednarodno
1/11
Žurnal24 main
Slovenski avtomobilski oblikovalec Domen Ručigaj že šest let oblikuje vozila znamke Volkswagen. Z njim smo se pogovarjali o trendih pri oblikovanju vozil, še posebej o vse bolj priljubljenih športnih terencih.

Nemški koncern namreč za prihodnost napoveduje pravo ofenzivo SUV vozil vseh dimenzij.

Med bolj zanimivimi izdelki pod katere se podpisujete v zadnjih letih sta koncepta športnih terencev. Kaj je oblikovno tako posebnega na konceptih Crosscoupe in CrossBlue?
To sta le ena zadnjih mojih projektov predstavljenih leta 2013. Vseskozi sem delal na novih produktih, ki bodo v serijski podobi na cesto prišli leta 2017, 2018, ... Posebnost omenjenih konceptov je, da gre za popolnoma nova Volkswagnova produkta, ki predstavljata nove zamisli in smernice za prihodnost naših vozil.

Audi je najavil pravo ofenzivo SUV modelov. Bo tako tudi pri Volkswagnu. Zakaj so športni terenci tako priljubljeni?
Volkswagen je v zadnjih letih predstavil obsežno družino športnih terenecev, naj omenim Cross Coupe, Cross Blue, Cross Blue coupe, T roc in Taigun. To je jasni pokazatelj, da so SUV vozila zelo trendovska in za nas zelo pomembna. Moje mnenje je, da so med kupci popularna, ker so prostorna, varna, predvsem pa je atraktivna oblika tista, ki privlači. Hkrati so elegantna in športna, to niso več preprosta vozila namenjena zgolj terenski vožnji.

Popularnost športnih terencev je v zadnjih letih strmo narasla med vozniki. Kako pa je pri oblikovalcih? Kakšen bo trend SUV vozil v prihodnje?
Trend gre zelo v smeri dizajna, ki združuje čustva, športnost in eleganco. Kot oblikovalec v njih vidim veliko svobodnega izražanja. Možnih je veliko scenarijev. Prednost športnih terenecev pred drugimi vrstami vozil je da vsebujejo raznovrstne oblike, od športno-agresivne do zelo elegantnih linij, ... Športni terenci so oblikovalsko zelo zanimiva vozila in nam oblikovalcem ponujajo veliko svobode pri kreativnosti ...

Zdi se, da so postali žarometi zaščitni znak vozil. Dizajn žarometov je vse bolj ekstremen. Kako oblikovalci gledate na to? Ali je potrebno zunanjo obliko prilagajati videzu žarometov?
Pri Volkswagnu imamo posebno ekipo zadolženo za dizajn žarometov. Tako je, žarometi se prebijajo v ospredje po pomembnosti tudi v oblikovalskem smislu. Trend je oblikovanje ozkih žarometov s poudarjenimi, ostrimi linijami. S tem celotno vozilo pridobi na emocijah, športnosti in agresivnosti. Seveda pa se žarometi prilagajajo celostni zunanji podobi vozil.

Volkswagen GTI Roadster concept | Avtor: Volkswagen Volkswagen

Je dizajn avtomobila pomembnejši od tehnologije, ki je vanj vgrajena?
Za dober izdelek je pomembno oboje, tako izgled, kot tehnika. Sinergija je obvezna za uspeh. Se pa kot oblikovalec veselim, da so pri Volkswagnu sprejeli odločitev, da bodo prihodnji modeli oblikovani zelo čustveno, daleč od tega, da bi bili dolgočasni.

Pomemben trend v avto industriji je personalizacija vozil. Kakšen je vaš pogled na to, in kako bo s prilagajanjem videza vozil okusu posameznega kupca v prihodnosti?
Personalizacija bo v prihodnje še tesneje povezana s tehnologijo, ki je okoli nas. Moje stališče je, da bodo avtomobili in tehnologija v njih tesno povezani z voznikom in njegovim življenjskim slogom. Že sedaj nam avtomobili vsak dan ponujajo nove informacije, v prihodnje pa bo voznik informiran do potankosti. Hkrati bo vožnja enostavnejša, zahvaljujoč številnim novim idejam, ki prispevajo k varnosti na cestah, pa tudi udobnejša.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.