Avto
598 ogledov

Slovenski javni uslužbenci do izobraževanj na področju letečih vozil

VW dron Volkswagen
Slovenija je med prvimi začela z izobraževanjem javnih uslužbencev na področju letečih vozil. Pri izobraževanju ima pionirsko vlogo slovensko podjetje AV Living Lab.

Pri AV Lining Lab izpostavljajo, da so droni so postali del našega vsakdanjega življenja, pojavljajo se vsepovsod – na športnih dogodkih, v kmetijstvu, gradbeništvu; rešujejo življenja, pojavljajo pa se tudi na bojiščih. Pomembnosti uporabe dronov se zaveda tudi Evropska unija, ki v razvoju letečih vozil prepoznava velik potencial, ob tem pa opaža, da v strokovni javnosti primanjkuje znanj in kompetenc s tega področja. Zato je slovensko podjetje s člani mednarodnega konzorcija vzpostavilo prvi brezplačen izobraževalni program UAMSchool4Cities. Program se osredotoča na uporabo in integracijo zračne mobilnosti v urbana okolja (UAM) in je namenjen javnim uslužbencem, urbanistom, strokovnjakom s področja mobilnosti, energetike, logistike in ostalih panog ter študentom.

Dron in policija | Avtor: Epa Epa

Iz AV Living Lab so sporočili, da so se pridružili projektu z vizijo, da pomagajo mestom in občinam v Sloveniji in da opremijo strokovnjake in študente z novimi kompetencami s področja upravljanja in uvajanja urbane zračne mobilnosti (UAM). Skupaj s partnerji iz Portugalske, Grčije, Francije in Cipra je cilj brezplačno izobraziti profesionalce, da bodo tako na ravni lokalnega, državnega kot tudi evropskega nivoja pripravljeni na čas, ko bo urbana zračna mobilnost postala nova realnost.

Na podlagi raziskav je AV Living Lab s partnerji identificiral dva ključna izziva mest in občin, ki zavirata razvoj zračne mobilnosti, in sicer: posameznikom s področja mobilnosti, prostorskega planiranja, prometa in logistike, primanjkuje ustreznih znanj in kompetenc s področja UAM, hkrati pa razvoj zračne mobilnosti v mestih zavira tudi infrastruktura, ki v Evropi ni prilagojena potrebam dronom.

dron | Avtor: twitter twitter

"Ključno sporočilo okrogle mize je, da bo dronov čedalje več. Prevoz potnikov bo verjetno prišel med zadnjimi, že danes pa se lahko v Sloveniji pohvalimo s številnimi pilotskimi in rednimi primeri profesionalne uporabe dronov. Da bi tudi občine in država čim bolj izkoristile in hkrati omogočile razvoj tega področja, smo sooblikovali spletni izobraževalni program, ki je uporabnikom na voljo brezplačno," je povedal Blaž Vukelić, vodja evropskih projektov iz AV Living Laba.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.