Avto
31660 ogledov

Slovenski tovornjakarji skrivajo kolesa bolj kot tujci

elektronsko cestinenje Saša Despot
Po enem mesecu uporabe sistema elektronskega cestninjenja se je pokazala zanimiva razlika med domačimi in tujimi tovornjakarji.

Na začetku aprila je upravljavec slovenskih avtocest Dars uvedel sistem elektronskega cestninjenja tovornega prometa. Prehod je očitno potekal tekoče in še bolje od pričakovanj, saj v prvih dneh po vpeljavi na avtocestah policija ni zaznala "dodatnih zastojev, večje gostote prometa in drugih nevšečnosti, ki smo se jih bali."  Prav tako so očitno zalegla opozorila, naj tovornjakarji neupravičeno ne ubirajo vzporednih poti mimo cestnin.

Na Darsu pravijo, da sistem deluje v skladu s pričakovanji, nekaj "otroških bolezni" pa da ni vplivalo na pravilnost delovanja sistema in pobiranja cestnine, temveč kvečjemu na udobje uporabe tako za voznike kot same upravitelje sistema. 

Tovornjaki Tako goljufajo Avto Za 55 evrov si lahko kupijo nov tovornjak

"V prvih dneh delovanja sistema je bilo nekaj težav zaradi dvojnih transakcij, do katerih je lahko prihajalo v posameznih primerih, ki pa se naknadno sistemsko izbrišejo, nekaj se jih je nanašalo na to, da sistem ni zabeležil katere od cestninskih transakcij, kar pa se ravno tako sistemsko uredi z naknadnim premoščanjem vrzeli," pojasnjujejo manjše zaplete pri Darsu.

Mercedes-Benz actros STE VEDELI? Avto Kako v Sloveniji testirajo tovornjake?

Pri upravljavcu pa opažajo predvsem, da marsikateri uporabnik, torej lastnik ali voznik tovornjaka, ni prebral navodil glede pravilne nastavitve in namestitve naprave v kabini. Tako sedaj prejemajo veliko klicev, kako naknadno spremeniti število osi na tovornjaku. Skupno število osi vlečnega vozila in prikolice je namreč ena od kategorij, ki vplivajo na višino cestnine. Očitno pa je tudi tista kategorija, pri kateri želi največ tovornjakarjev goljufati, kar pa Dars ob pomoči posebnih nadzornih portalov s kamerami in dodatnimi senzorji lahko odkriva. Pri navajanju napačnega števila osi je zanimivo nekoliko večji odstotek domačih uporabnikov.

Tovornjak | Avtor: Andrej Leban Andrej Leban

V prvem mesecu delovanja je  Dars voznikom tovornih vozil izdal okoli 1.300 plačilnih nalogov zaradi poskusov izogibanja cestnini. 

Nov sistem omogoča Darsu tudi precej natančnejše analize dnevnega prometa po posameznih odsekih. A natančnejših podatkov Dars še nima na razpolago, prav tako še nimajo izračuna, koliko več so zaradi novega sistema pobrali cestnin v primerjavi s starim sistemom cestninskih postaj.

Ford Trucks tovornjak Avto V Sloveniji bogatejši za novo znamko tovornjakov

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 9
  • rogixl 08:18 07.maj 2018.

    Slovenska folklora.

  • vzev 12:35 06.maj 2018.

    Imajo sistem, ki jim lahko preveri število osi. Toda še vedno mora uporabnik sam nastaviti, koliko osi ime. Očitno je to namenjeno samo temu, da bodo lahko kaznovali tiste, ki bodo pozabili prestaviti na drugo število. Če lahko sistem zazna ...prikaži več kršitelja, bi lahko tudi avtomatsko zaračunalo število osi, brez potrebnih nastavitev uporabnika.

  • Laznivi 10:33 06.maj 2018.

    Slovenski tovornjakarji najbolj preracunljivi skopuski nateguni kjer se le da. Od mejnega prehoda vrtojba gredo na izvoz gradiska da potem delajo guzvo po drzavni cesti do udin in naprej in ovirajo promet da prisparajo cestnino. Ostali kulturni soferji gredo v ...prikaži več vilesu na avtocesto....