Avto
18317 ogledov

Sodišče odločilo: Proizvajalec vozil mora plačati za presežno porabo goriva

Poraba Profimedias
Kupci avtomobilov so tožili proizvajalca avtomobilov zaradi presežne porabe goriva in tožbo dobili.

Ameriški sodnik je potrdil poravnavo med ameriškim zastopnikom Porscheja in tožečimi strankami, ki so zahtevale kompenzacijo za presežno porabo goriva in zavajajoče podatke o emisijah.

Ameriški sodnik Charles Breyer je dokončno privolil v poravnavo, ki je vredna vsaj 80 milijonov dolarjev. Tožniki so v skupni tožbi trdili, da so jih pri Porscheju zavajali z objavljenimi podatki o porabi goriva in emisijah. Sodnik je potrdil tudi, da mora Porsche plačati za 24,5 milijona pristojbin in stroškov za odvetnike.

Porsche taycan Avto V 24 urah po cesti v 14 državah, tudi Sloveniji

Porsche 911 | Avtor: Porsche Porsche

Tožba zadeva okrog 500.000 avtomobilov, ki so bili izdelani med letoma 2005 in 2020. Kupci avtomobilov so proizvajalca obtočili, da je manipuliral testna vozila, kar naj bi privedlo do napak pri uradnih navedbah porabe in emisij. Prizadeti kupci bodo prejeli odškodnine v višini med 250 in 1.109 dolarjev na vozilo.

Porsche 911 GT3 Avto Prvič v porschu: "Sr*nje, kako trda sklopka je to"

Pri Porscheju so se na poravnavo odzvali z izjavo, da so zavezani, da kupcem zagotavljajo pregledne podatke o porabi goriva in emisijah, ta poravnava pa bo zagotovila, da bodo njihovi kupci dobili ustrezno kompenzacijo za kakršnakoli odstopanja od njih.

Porsche cayenne | Avtor: Porsche Porsche

V skladu z dogovorom bodo lastniki porschejev z voznim programom sport+ prejeli še dodatnih 250 dolarjev, saj so bile v tem načinu presežene omejitve izpustov. To se bo zgodilo potem ko bodo pri Porscheju dokončali nadgradnje za zmanjšanje emisij. Celotna poravnava bo odvisna od števila zahtevkov. Odvetniki tožnikov so sporočili, da je bilo do 11. Oktobra vloženih že skoraj 110 tisoč prijav.

Porsche taycan turbo S Nürburgring Avto Našpičeni porsche vrnil rekord znamki

Primer ima kljub temu komični pridih. Porschejevi kupci so bogati in uspešni ljudje, ki jim povečana poraba goriva verjetno ne pomeni veliko, saj so kupili avtomobil, ki že sicer ne porabi malo goriva. Tudi 250 ali 1.000 dolarjev odškodnine jim ne bo veliko pomenilo. Še manj pa jih skrbi okolje, saj sicer ne bi vozili avtomobila s 6- ali 8-valjnim motorje. Poravnava je torej bolj demonstracija, kaj na ameriškem sodišču lahko dosežeš, če si bogat in vpliven.

Komentarjev 4
  • Kmodri 00:42 18.november 2022.

    Če se hočeš v primer temeljito poglobiti terja veliko časa. Čas je denar. Tako pač je! Tudi pri nas.

  • rd2dmk2 20:16 17.november 2022.

    zadnji odstavek pove vse. če si bogat dobiš vse. še tožbe. kako resnično je to da so dobili tožbo tisti, katerim je malo mar okolje, šli so pa tožit zaradi varstva okolja. če bi bil red in pravičnost, bi sodba ...prikaži več veljaja za VW in Fiate, za te poršeje pa bi jim morali nabit kazen , samo zato, ker so -- jih kupili- golazen brezvestna bogatunska.

  • Pišmevuh 18:44 17.november 2022.

    Amerikanci, nemški zavezniki. Vw-ju so spipali 30 mrd, pa še avtov niso dobili nazaj, Bayerju so nabili milijardne odškodnine po prevzemu Monsanta.... Kolcalo se bo še Nemcem po Rusiji