Avto
4471 ogledov

Šokantno: novi fiat punto bo imel francosko šasijo

Fiat punto LPG Žurnal24 main
Združitev koncerna FCA in skupine PSA še ni povsem dokončana, vendar pa je nekaj že gotovo: prihodnji kompaktni modeli koncerna FCA bodo nastajali na platformah skupine PSA.

Skupina PSA si je namreč z modularnima platformama CMP in VMP namreč zagotovila močno osnovo za vozila z motorji na notranje zgorevanje, hibride in električne avtomobile, s čimer se strinjajo tudi v koncernu FCA. Revija Automotive News je namreč objavila priporočilo koncerna FCA svojim dobaviteljem, v katerem so jim sporočili, da menijo, da bi francoski platformi lahko bila dobra osnova za njihove modele. V okrožnici so dodali, da si ne prizadevajo več za razvoj lastne modularne platforme za kompaktna vozila.

Stellantis, FCA, PSA Avto Četrti največji avtomobilski koncern bo Stellantis

Alfa romeo tonale | Avtor: instagram instagram

Vrnitev v segment B

Podvozji, ki smo ju že lahko preskusili na peugeotu 208, opel corsi, peugeotu 2008 ali DS3 crossbacku ter citroënu C5 aircrossu, peugeotu 3008 ali DS 7 crossbacku, bi tako lahko postali osnova tudi za naslednike fiata punta in alfa romea mita ali alfa romeo giuliette in fiata tipa, prav tako pa tudi nekaterih chryslerjev.

Peugeot 208 GT line Kljukali smo Avto Moderni mali avtomobili - koliko kljukic za 208?

To je tudi prvi in verjetno najbolj pričakovan skupni korak skupine Stellantis, ki je nastala z združitvijo koncerna FCA ion skupine PSA. Korak je seveda pomemben predvsem za znamki Fiat in Alfa Romeo, ki sta bili predvsem v segmentu B do sedaj daleč za tekmeci, saj jim z zastarelimi modeli nista mogli iti v korak. Po zaslugi francoske platforme bi jih lahko v naslednjih nekaj letih končno dohiteli. Po načrtih koncerna FCA naj bi v prihodnosti sicer na leto izdelali do 400 tisoč avtomobilov s platformo CMP in njenim električnim derivatom e-CMP.

Fiat tipo karavan | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Kaj lahko pričakujemo?

Koncern FCA sicer še ni objavil načrtov o prihodnosti v segmentu kompaktnih vozil, vendar pa je prišlo na dan že več namigov, kaj lahko pričakujemo. Med drugim načrtujejo novega fiat punta, ki bo gotovo dobil tudi električno različico, prav tako pa tudi naslednika tipa, ki naj bi dobil bolj križanski značaj. Glede ena to, da gre za model spodnjega srednjega razreda, bodo pri njem uporabili večjo platformo VMP. Fiat 500 bo za nekaj preživel, vendar zgolj kot Fiatovo dediščina iz obdobja pred Stellantisom. Po njegovem odhodu v pokoj bo Fiat verjetno zapustil avtomobilski segment A.

Fiat punto LPG Test Avto Brez servisa slika ni popolna

Kaj pa Alfa Romeo? Milanska znamka naj bi dejansko predstavila novi majhen avtomobil, ki bo zasnovan na platformi CMP. Govori se tudi o majhnem križancu, pri katerem bo šlo za pomanjšano različico študije tonale. Študija tonale bo sicer v polni velikosti uresničena kot križanec, ki bo zasnovan na platformi VMP.

Fiat 500 abarth | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.