Avto
1593 ogledov

Subvencije za pol odstotka slovenskih avtov

Hyundai Ioniq Plug-In Hybrid električni avto električni kabel Saša Despot
Ob pomoči državnih subvencij in širjenja ponudbe se nadaljuje strma rast prodaje električnih vozil pri nas. Vsaj relativno.

Tako v Sloveniji kot na drugih evropskih trgih narašča delež v prodaji električnih vozil, pravi razmah pa naj bi se zgodil v roku nekaj let, saj nekateri vodilni proizvajalci avtomobilov (Volkswagen, Mercedes ...) napovedujejo serijske električne modele za mase. 

Pri nas prodajo električnih vozil in priključnih hibridov poganjajo predvsem državne subvencije. Sveži podatki, ki smo jih pridobili s strani Ekosklada, kažejo, da je v letu 2017 ekosubvencijo za nakup izkoristilo 150 fizičnih kupcev električnih vozil in še 64 takšnih, ki so nabavili priključnega hibrida. Pri podjetjih pa je bilo s sredstvi sklada nabavljenih 185 električnih vozil in le 8 hibridov.

"Trend je naraščajoč v obeh segmentih, v zadnjih dveh letih se obseg podvaja," je pojasnila Mojca Vendramin iz Ekosklada, kjer so pred kratkim v uradnem listu objavili dva nova javna razpisa za nepovratne spodbude za nakup električnih vozil. En razpis je namenjen občanom, na voljo jim je 1,5 milijona evrov spodbud, medtem ko je za pravne osebe na voljo dva milijona evrov nepovratnih sredstev.

Skupaj so lani registrirali 407 električnih ali PH-EV vozil, kar pa je manj kot pol odstotka od vseh novih registriranih vozil v Sloveniji. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.