Avto
72 ogledov

Superkombi strah in trepet za prekrškarje

Sistem prepoznavanja registrskih tablic www.excel-systems.co.uk
Sistem ANPR (Automatic Number Plate Recognition), ki ga v lovu na nezavarovana in ukradena vozila uporablja hrvaška policija, prepoznava in obdeluje podatke z registrskih tablic.

Z naprednim sistemom sta za zdaj opremljeni označeni kombinirani vozili znamke Mercedes Vito 113 CDI 4x4. Na strehi imata postavljene štiri kamere, ki snemajo promet in pokrivajo dogajanje v prometu v krogu 360 stopinj.

Ko sistem prepozna registracijo vozila, ima policist takojšen vpogled v zgodovino vozila, ki se beleži vse od leta 1994. Pred seboj ima kartoteko prekrškov, storjenih z vozilom z odčitano registrsko tablico, podatke o tem, ali je voznik registriranega vozila v preteklosti vozil pod vplivom drog ali alkohola, do vseh kriminalnih dejanj oseb, povezanih s tem vozilom. "Ko enkrat kamera posname registrsko tablico, o vozilu vemo vse," na kratko za hrvaško avtomobilistično revijo Auto Klub pojasnjuje Predrag Stipaničić, namestnik načelnika postaje prometne policije Lučko.

Vsak policist, ki upravlja sistem ANPR, ima svojo kodo, podatki, ki se mu prikazujejo, pa so odvisni od njegovega statusa. Hrvaški policisti zatrjujejo, da želijo s tem narediti red na cesti in z nje umakniti vozila in voznike, ki tam ne bi smeli biti.

"Sistem deluje odlično. Samo z vožnjo po parkirišču trgovskega centra v nekaj minutah obdelamo več tisoč vozil. Če zaznamo, da gre za množičnega kršitelja prometnih predpisov ali kriminalnih dejanj ali da vozilo ni registrirano, počakamo, da voznik pride do avtomobila," Stipaničić pojasnjuje metode dela.


Komentarjev 8
  • ac-dc 15:45 10.april 2014.

    Ne. Ampak to še ne pomeni, da lahko kradeš vozila in registrske tablice. Če tega ne veš, nisi opravilno sposoben.

  • Trovlak 14:15 10.april 2014.

    Ne vem, če razmišljaš povsem v pravo smer. Potemtakem tudi zdravstvene ustanove ne bi smele voditi naših podatkov? Pa banke tudi ne. V končni fazi tudi telefonski imenik, po tvojem mnenju, posega v človekove pravice, saj vsakomur izdaja kje kdo ...prikaži več živi in ali je to boljša soseska ali slabša, koga ima za soseda ipd. Jaz sem mnenja, da imamo ogromen porast kriminala predvsem zato, ker se prav nič ne posega v zasebnost. Poglejmo 20 let nazaj: je nekdo naredil kakšno sr***e in četudi je bil samo osumljen, je bila naslednji dan v časopisu njegova fotografija in polno ime in priimek. V kolikor je bil obsojen, pa so napisali še vse detajle kdo so njegovi družinski člani, s čim se ukvarjajo ipd. Potem nekoliko pozneje, so pričeli pisati samo inicialke in kmalu po tem, tudi te niso dovoljene. Sedaj so vsi osumljeni in neobsojeni, navedeni zgolj s starostjo in stalnim prebivališčem.

  • graff 12:58 10.april 2014.

    Človekove pravice so po tvojem kršene, ko si policaj zapiše tvojo reg. št, vozila in jo po UKW zvezi ali računalniški bazi podatkov preveri..Torej, ne gre za noben poseg v človekove pravice, le za bistveno hitrejše odkrivanje ukradenih, neregistriranih vozil, ...prikaži več, ki jih v največji meri uporabljajo zlikovci vseh sort. Pozanimaj se pri ,,EUROPOLU,, koliko držav unije že uporablja to tehniko, potem pa spakiraj s tvojimi človekovimi pravicami vred, tam k Strojanovim.