Avto
42 ogledov

Takšni vozniki smo Slovenci

Voznik Profimedias
Slovenci smo, sodeč po odgovorih udeležencev Dneva za varen avto, nestrpni in objestni vozniki.

Obiskovalce dneva za varno vožnjo, ki smo jih organizirali v oktobru, smo spraševali, kaj jih najbolj moti pri voznikih na naših cestah. "Nestrpnost, prehitra vožnja po mestu in izsiljevanje prednosti," je kot iz topa izstrelil obiskovalec Miha. Vedenje, ki ga je izpostavil on, moti tudi številne druge, saj se je nestrpnost še večkrat pojavila med razlogi za nejevoljo na cestah. 

"Malo več kulture bi morali imeti," je bil jasen Tomaž. "Včasih ti ne dajo prednosti. Na splošno so vozniki preveč agresivni." Kot primere agresivne vožnje so sogovorniki izpostavili vožnjo »za ritjo«, vrivanje na avtocesti, prehitevanje po desni in vožnjo v rdečo luč. 

Prepogosta je po njihovem mnenju tudi premajhna varnostna razdalja, ki je najbolj problematična na avtocesti, čeprav jih moti tudi v mestnih središčih. Zaskrbljeni so tudi zaradi uporabe mobilnih telefonov v avtomobilih. "Ne samo govorjenje, ampak tipkanje med vožnjo. Tega je čedalje več. Preveč," je bil nad početjem nekaterih voznikov zgrožen Blaž. 

Kako pa vozijo Romuni?

Med obiskovalci prireditve v Ljubljani je bil tudi Sabin, Romun, ki živi v Ljubljani. Zanimalo nas je, kako bi primerjal vožnjo na naših in njihovih cestah. »V Sloveniji se vozniki ne znajo postaviti na cesti in ne gledajo okoli sebe. Vedno moram paziti, kdaj bo kdo skočil predme. V Romuniji so vozniki bolj osredotočeni. Tam bolj slediš avtomobilom kot linijam na cesti,« je pojasnil glavne razlike, kot jih vidi sam.

Zmotilo ga je tudi to, da številni vozniki ne znajo voziti v krožiščih in se premalo ozirajo na druge udeležence v prometu. 

Komentarjev 24
  • OneCent 09:15 04.november 2016.

    50.000 km se ti voziš na leto po ZDA ??Pa v kateri risanki ti živiš? Roadrunner?

  • OneCent 09:12 04.november 2016.

    Kje?

  • maximilian 08:09 04.november 2016.

    Ne, niti ene nesreče niti enega prekrška v dobrih 30 letih vožnje z opravljenimi malo več kot 50 000 km na leto z osebnim avtom po celi evropi in ZDA