Avto
202 ogledov

“Tega ni nikjer drugje na svetu”

Bralci so ocenjevali finaliste izbora za Žurnalov avto leta 2013.
1/20
Anže Petkovšek
V AMZS-centru varne vožnje na Vranskem je deset bralcev Žurnala, ki smo jih v uredništvu izbrali med 500 prijavljenimi, preizkusilo in ocenilo 20 finalistov v šestem izboru za Žurnalov avto leta.

Naloga žirantov ni bila ocena vozila v celoti, temveč ocena posameznih segmentov, ki so bili prilagojeni eni od štirih kategorij v izboru. Med seboj so primerjali videz, uporabnost prtljažnika, vozne lastnosti, varnostne sisteme in vrednost vozila glede na njegovo ceno.

Pomoč pri nakupu vozila

"Uporabno, praktično, dobil sem nove izkušnje. Škoda, da pred nakupom novih vozil na cesti ne moremo preizkusiti, kot smo jih na poligonu, kjer smo spoznali njihovo vedenje na mokri, spolzki ali suhi podlagi. Tako je lažje primerjati avtomobile in izbrati novega," je dejal Marjan Molek, ki je bil sedem let poklicni mehanik v svetu vozil relija, zato se je hitro spoprijateljil z avtomobili, ki jih je preizkusil na losovem testu, stabilnosti v ovinkih, speljevanju v klanec, zaviranju v sili …

“Prvič v življenju se mi je zgodilo, da sem na enem mestu preizkusil toliko avtomobilov. Tega ni nikjer drugje na svetu,” pa je vtise strnil Simon Cerkvenik, ki ga je navdušil napredek varnostnih tehnologij v novih avtomobilih. "Poligon na Vranskem je primeren za testiranje varnostnih tehnologij, ki napredujejo bliskovito. Menim, da bo imel voznik v prihodnosti le malo vpliva na vožnjo. Vsi sistemi so narejeni za to, da pomagajo in rešujejo; če to damo skupaj, je to zagotovo dobra rešitev za varnost," je dodal žirant.

Videz notranjosti pomembnejši od videza zunanjosti

“Lep videz je prevečkrat glavni argument pri nakupu vozila. Sam bi mu pripisal le od 10 do 20 odstotkov končne ocene. Pomembnejša sta udobje in ergonomija, saj smo večino časa v avtomobilu,” meni Samo Kumar, ki pravi, da je udeležba na dogodku uresničitev otroških sanj.

Še en avtoservisni tehnik, ki zelo rad testira tako osebna kot tovorna vozila vseh znamk, je Gregor Tovornik, ki ima opravljen tudi tečaj varne vožnje pri Adacu in je navdušenec nad tehnologijo: "Pri nakupu novega avtomobila bi izbral parkirni pilot, zagotovo pa je pametno dokupiti varnostne sisteme, še posebno radarski tempomat." Z njim se strinja tudi ena od dveh žirantk Darinka Mauh, ki je na Vransko prišla v spremstvu triletne hčerke: "Nekatere varnostne sisteme, kot so ESP in tudi parkirni senzorji, že imamo na sedanjem avtomobilu. V naslednjem bo zagotovo več varnostne opreme. Po današnjem testu bo odločitev za nakup lažja," je povedala izkušena voznica, ki je z avtomobilom prepotovala skoraj vso Evropo.

Celostna ocena avtomobilov

Druga ljubiteljica avtomobilov Doris Komen je dejala, da avtomobile ocenjuje celostno in ne po njihovi moči, s katero se moški pogosto bahajo. Velik poudarek daje udobnosti, estetski dovršenosti, uporabnosti in varnosti avtomobila, debate o avtomobilih z moškimi pa ji niso tuje.

Bralci so svoje favorite preizkusili, kakšno je njihovo mnenje o avtomobilih, pa si lahko preberete v četrtek. Njihova ocena bo štela polovico končne ocene, drugo pa bo prinesel seštevek glasov na spletni strani Zurnal24.si/avtoleta. Čas za oddajo glasov imate do 17. novembra.

Komentarjev 1
  • Marko Slovenia 08:29 06.november 2013.

    ne, tega pa res ni nikjer na svetu :) hvala za šeen zavajujoč naslov