Avto
7670 ogledov

To se v 132-letni zgodovini Mercedesa še ni zgodilo

Ola Källenius Daimler
Ime naslednika Dieterja Zetscheja na čelu Mercedes-Benza je na vsak način zgodovinsko.

Pri koncernu Daimler, pod katerega spada tudi Mercedes-Benz, se pripravlja na spremembo v samem vrhu. Dieter Zetsche, ki mu gre pripisati velike uspehe pri povratku Mercedes-Benza na prestol premium znamk glede prodaje, se počasi poslavlja. Ker so razmere "debelih krav" očitno prave, so najavili, da ga bo prihodnje leto zamenjal Ola Källenius. 

Pravilno domnevate! Ola Källenius bo prvi Nenemec na čelu Mercedes-Benza po letu 1886, ko je Karl Benz dobil patent za prvi avtomobil na svetu. 

Niti inženir ni!

49-letni Šved, ki je pri Daimlerju sicer zaposlen že od leta 1993, pa bo hkrati tudi prvi generalni direktor znamke brez tehnične izobrazbe. Če je v nemški avtoindustriji doslej veljalo, da mora biti na čelu znamke inženir, je Kaellenius po izobrazbi ekonomist.

A izbira se zdi prava. Kaellenius je na vrh Mercedesa splezal skozi različne funkcije, bil je vpleten v vodenje oddelka Mercedes-AMG, v znamko, ki je pragu velikanskih sprememb zaradi elektrifikacije in tehnologije samodejne vožnje, pa je s svojimi širokimi izkušnjami že doslej prinesel veliko duha iz ameriške Silicijeve doline. Med drugim je Kaellenius na zadnjem salonu elektronike CES v Las Vegasu dejal, da je bilo srce dosedanjih mercedesov v njihovih motorjih, v prihodnosti pa bodo to postali trdi diski. Zanj značilen je tudi zelo neformalen nastop, ki ne vključuje kravat, poroča Automotive News..

Dieter Zetsche, vrhovni šef Daimlerja | Avtor: Gregor Prebil Gregor Prebil

Kaellenius, sicer velik ljubitelj športnih avtomobilov, je bil zadnja tri leta član Mercedesove uprave, odgovoren za marketing in prodajo. V tem času je močno reorganiziral in posodobil mrežo prodaje.

65-letni Dieter Zetsche sicer po 12 letih vodenja enega največjih koncernov še ne gre v pokoj, saj bo imel znameniti možakar z brki v prihodnje funkcijo predsednika Daimlerja. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.