Avto > Testi
9732 ogledov

Avto s tremi motorji

Peugeot 3008 HYbrid4
1/25
Saša Despot
Preizkusil sem jih že okoli 1.000. Vseh se ne spomnim, spomnim pa se, ko sem leta 2012 preizkusil dizelskega hibrida peugeot 3008. To je bil za tiste čase izjemno zanimiv in tudi drag avtomobil. Devet let kasneje sem preizkusil priklopnega hibrida 3008, ki je spet poseben, saj ga poganjajo trije motorji, voznik pa lahko izkoristi kar 300 konjskih moči. Test.

Priključni hibridi so bili leta 2012 tudi za avtomobilske novinarje še neznanka. Takrat je 3008 hybrid4 skušal kupce prepričati s kombinacijo glavnega dizelskega motorja in pomožnega električnega motorja ter nikelj-metal-hidridno baterijo s kapaciteto 1,1 kWh.

Peugeot električna vozila Avto Peugeotovi električni avtomobili v zadnjih 80 letih

Peugeot 3008 HYbrid4 | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Takrat sem bil vesel, če sem lahko "v kosu" z njim na elektriko prevozili štiri kilometre - zgolj z elektromotorjem z močjo 27 kilovatov (37 KM) in to pri hitrosti 55 km/h, preden se je vklopil dizelski HDi 1,6-litrski agregat, ki je razpolagal s 120 kilovatov moči (163 KM). Tako kot zdaj je ponujal tudi režim 4WD, v katerem se na spolzki podlagi v pogon dejavneje kot sicer vklaplja tudi zadnji par koles, s čimer se je avtomobil prelevil v mehkega terenca, a se je sistem izkazal za uporabnega, še bolj pozimi, ko je ceste pobelil sneg.

Kot, da bi minilo 30 in ne devet let

Čeprav devet let od tistega testa ni veliko, pa je napredek prav neverjeten. In testni priklopni hibrid peugeot 3008 je pravzaprav posodobljena različica aktualne generacije. Dizelski hibrid je, kljub temu, da se vožnje spominjam še danes, stvar avtomobilske zgodovine. 3008 se je v zadnjih desetih letih uveljavil za enega bolj zaželenih SUV-jev, ki z dizajnom prepriča že na prvi pogled. 

Peugeot 3008 HYbrid4 | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Obnovljeni model je uspešno prejel robusten družinski videz, ki so ga pri Peugeotu uvedli z limuzinskim 508. Priklopni hibrid, razen oznake hybrid4 in dodatne reže za polnjenje baterije, ne prinaša bistvenih razlik v primerjavi z različicami z motorji na notranje zgorevanje. Vseeno pa tudi tokrat, ob vpadljivi modri barvi in črni maski, mimoidoči niso spregledali izklesanega videza sprednje rešetke brez okvirjev, sestavljene iz neštetih 3D elementov, ki se razteza v sprednje odbijače skupaj s pametnimi LED žarometi.

P5008 Avto 5008 sledi manikuri in liftingu manjšega brata

Peugeot 3008 HYbrid4 | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Zatemnjeni stebri ustvarijo učinek plavajoče strehe, medtem ko se efekt 3D nadaljuje v zadnjih lučeh s tremi elementi, kromirani trak v odbijaču pa doda element svetlosti. Vsekakor pozitivno izstopa iz prenatrpane kategorije SUV-jev, ki so preplavili naše ceste.
Enako čedna kot zunanjost je tudi kabina, ki jo dobro poznamo. Voznik in potniki se bodo v njej počutili odlično, tako na račun kakovostnih materialov, prostornosti, kot urejenosti i-cockpita z majhnim volanom, digitalnimi merilniki in na voznika osredotočeno armaturno ploščo, ki je prepoznavni znak Peugeotovih vozil. Zaslon na dotik ima svoje pomanjkljivosti – predvsem odzivnost, tako kot digitalni merilniki pa prikazuje tudi številne uporabne podatke o električni vožnji, na primer pretok energije, delovanje hibridnega sistema, podatke o porabi električne energije in goriva, lokalizacija polnilnih postaj in preostalo razdaljo, ki jo je možno prevoziti v povsem električnem načinu, nastavitve polnjenja, vključimo lahko funkcije e-save, s katero energijo v bateriji privarčujemo na primer tam, kjer nekatera mesta že omejujejo promet na fosilna goriva, vožnjo v povsem električnem breemisijskem načinu. Nastavimo lahko tudi vnaprejšnje klimatiziranje potniškega prostora.

Peugeot 3008 HYbrid4 | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Skrčen prtljažnik

V primeru priklopnega hibrida ni vse enako kot pri različicah z motorji na notranje zgorevanje. Baterijski sklop in električni motor na zadnji pogonski osi znatno zmanjšajo prostornino prtljažnika (395 litrov) in prostornino posode za gorivo, prvega za 125, drugega za 10 litrov litrov. Zadaj se kljub temu sedi pregledno in prostorno v vse smeri. 

Peugeot 3008 HYbrid4 | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Peugeot 5008 GTline Avto Ljubljenec slovenskih družin

Bistvo tega avtomobila se skriva v zmogljivi pogonski enoti. Lahko izberete šibkejšo različico z 225 KM in pogonom spredaj, naš testni avto z oznako hybrid4 pa prinaša kombinacijo 1,6-litrski turbo bencinskega motorja s 147 kilovatov moči (200 KM) in dveh elektromotorjev (81 kW spredaj in 83 kW zadaj), vsakemu na eni osi. Moči se ne seštevajo, sistemska moč je 220 kW oziroma 300 KM ter kar 520 Nm skupnega navora in seveda pogon na obe osi AWD. Vse skupaj povezuje samodejni menjalnik e-EAT8, ki je prilagojen čim boljšemu regeneriranju energije nazaj v baterijo.

Peugeot 3008 HYbrid4 | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Visokonapetostna baterija je nameščena pod zadnjimi sedeži in ima kapaciteto 13,2 kWh. Pri Peugeotu glede na podatke WLTP obljubljajo do 56 električnih kilometrov s polno baterijo, vendar pa je realnost drugačna. Vozili smo ga pri temperaturah okoli ledišča, takrat smo pri primestni in mestni vožnji zgolj na elektriko dosegli dobrih 30 kilometrov dosega, z vklopljenimi funkcijami za udobje.
Trije motorji in baterija sicer dodajo precejšnjo obremenitev, a se to v vožnji ne pozna bistveno. Priključni hibrid vožnjo serijsko vedno začenja v električnem načinu, kar pomeni, da bo speljevanje vedno neslišno. Avto je kljub masi dveh ton izjemno agilen. V električnem načinu lahko pospešuje vse do 135 km/h, kar je tudi največja hitrost na papirju, ki dovoljuje električno vožnjo, ko svoje doda še zmogljiv bencinski štirivaljnik pospeši vse do 240 km/h. Pospešek je primerljiv s športnimi vozili, 6,1 sekunde od 0 do 100 km/h, kar pa je še bolj pomembno je, da vozilo pospešuje zvezno, brez cukanja. Voznik in potniki občutijo sunek v hrbet.
Se pa dodatna teža čuti v ovinkih, kjer kljub natančnemu volanu, ki omogoča hitre spremembe smeri, pod prsti ostaja občutek pomanjkanje informacij za popoln nadzor nad vozilom.

Peugeot 3008 HYbrid4 | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Renault Clio LPG Poreklo avtov pri nas Avto Kje v Sloveniji so najbolj nori na "nemce", kje na "francoze" in "japonce"?

Voznik lahko s pomočjo regeneracije zavor vpliva na stanje napolnjenosti baterije. Ko spustimo stopalko za plin, se vožnja bistveno hitreje upočasni kot pri klasičnih 3000-cah, vendar pa to ne pomeni vožnje zgolj z enim pedalom, kot smo to vajeni pri nekaterih 100-odstotno električnih avtomobilih.

Dizelska poraba goriva

Še ena prednost vozila je, da tudi, ko vodilno vlogo prevzame bencinski motor, ko je baterija izpraznjena, je to klasičen hibrid. Tudi takrat je lahko vožnja razmeroma varčna. Ne tako kot obljubljajo tovarniški podatki, saj je v mešanem načinu vožnje nemogoče porabo po 100 kilometrih spustiti na 1,5 litra na 100 kilometrov. Pri mešanici mestne vožnje, avtoceste in primestne vožnje pa jo je možno ukrotiti med petimi in šestimi litri.

Peugeot 3008 HYbrid4 | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Nova generacija peugeota 308 Novi 308 Avto Novi 308: Peugeot ubil več muh na en mah

Kaj pa polnjenje? Hitrega polnjenja ni. To bo počasnejše kot pri 100-odstotno električnih vozilih. Razumljivo, saj je baterija manjša. Priloženi kabel s polnilno močjo 3,7 kWh bo poskrbel, da bo baterija polna v treh urah in pol. Polnjenje čez noč na navadni vtičnici je poceni, seveda pa se tak avtomobil izplača kupiti predvsem tistemu, ki bo nabiral čim več brezemisijskih kilometrov, to pa pomeni čim več izogibanja avtocesti.

Peugeot 3008 HYbrid4 | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Čeprav ponuja pogon na obe osi, ni zasnovan za terensko uporabo. Najboljši oprijem in prenos moči boste občutili pri pospeševanju in na površinah s slabšim oprijemom. Vožnja je na splošno tiha, kabina je dobro zvočno izolirana in podvozje je udobno nastavljeno. Moti le povečan in razmeroma moteč hrup pri velikih hitrostih, ko se vozilo zanaša na bencinski motor.

Peugeot 508 PSE Za volanom Avto Peugeot bo pri nas letos prodal tri "Supermane"

Tak tehnološko napreden in zmogljivi športni terenec je seveda drag. Stane dobrih 50 tisočakov, za ta denar pa kupec dobi praktično vse, kar Peugeot trenutno ponuja, tako varnostnih pripomočkov kot pripomočkov za udobje.

Peugeot 3008 HYbrid4 | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Podatki o vozilu: (Podatki o vozilu: (Peugeot 3008 Hybrid4)
Motor: kombinacija štirivaljnega bencinskega in dveh elektromotorjev
Prostornina (bencinski motor): 1.598 cm
Skupna Moč (bencin + elektrika): 220 kW (300 KM)
Navor (skupni) 520 Nm pri 1.750 vrtljajih
Poraba na testu: 5,8 litra/100 km (mešani cikel), izpust 34 g CO2/km
Zmogljivosti: 240 km/h, 135 km/h v EV načinu, 6,1 sekunde od 0 do 100 km/h
Mere (D x V x Š) (v mm): 4.447 x 1.841 x 1.620, medosna razdalja 2.675
Prtljažnik (v litrih): 395–1357
Cena (v evrih): 49.830 (osnovna)/52.060 (z doplačili)

PLUSI: Moč in navor, pospešek, počutje v kabini, poraba goriva;

MINUSI: Cena, kakovost slike kamere za vzvratno vožnjo;

Komentarjev 2
  • antitrust 17:40 23.maj 2021.

    50 jurjev za pižoja? Hahahaha

  • djdj 09:47 23.maj 2021.

    3 motorji? Že videno: https://www.youtube.com/watch?v=zSVJFfVXip0