Avto
53 ogledov

To je nova škoda octavia

Škoda octavia
1/11
Škoda
Škoda je na spletu pokazala prve uradne fotografije nove generacije tudi pri nas priljubljenega modela octavia, ki je po audiju A3, seat leonu, in volkswagen golfu četrti model skupine VW narejen na novi prilagodljivi platformi MQB.

Octavia je v svoji tretji generaciji od predhodnice predstavljene leta 2004 in obnovljene leta 2008, večja za devet centimetrov in lažja za 102 kilograma, oblikovno pa spominja na manjšo limuzino rapid.

V dolžino meri 4659 milimetrov, široka je 1814 milimetrov (+45 mm), medosna razdalja je 2686 milimetrov (+ 108 mm), prtljažnik meri 590 litrov.

Pri Škodi zagotavljajo, da imata potnika spredaj za osem milimetrov več prostora za glavo in 39 milimetrov za ramena, potniki na zadnjih sedežih pa so  pridobili 73 milimetrov za kolena in dodatnih 26 milimetrov za ramena.

Novinka ponuja bolj premium in športnejši občutek. Tako bo v ponudbi dvosklopčni DSG menjalnik, panoramska streha, zagon motorja brez ključa, ter napredni sistemi, kot so Adaptive Cruise Assistant (ACA), Intelligent Light Assistant, Automatic Parking Assistant, KESSY (Keyless-Entry-Start-and-Exit-System)...

Na začetku bodo kupci lahko izbirali med šestimi pogonskimi agregati, bencinskimi TSI v razponu od 1,2 do 1,8–litra prostornine ter močjo od 84 do 179 kilovatov, na dizelski strani pa med pa dvolitrskim TDI in "eko" različico 1,6-litrskega motorja TDI greenline (81 kW/110KM) s povprečno porabo 3,4 litre na 100 prevoženih kilometrov, v zrak pa bo izpustil le 89 gramov ogljikovega dioksida na prevoženi kilometer.

Prihodnje leto bo sledila športna različica RS z dvolitrskim štirivaljnim turbobencinskim motorjem, ki poganja tudi volkswagen golfa GTI. Leta 2013 prihaja še karavanska različica, še leto kasneje pa terenska octavia scout in različica s pogonom na plin (CNG).

Komentarjev 1
  • URIAH HEEP 10:15 14.december 2012.

    Lep avto.Tele Octavie me vedno bolj spominjajo na "stare" modele Audije A4,kar jim pa nič ne zamerim, saj je to očitno taktična poteza.