Avto
108 ogledov

To se zgodi, če uporabljamo cenejša olja v določenih motorjih?

shell Žurnal24 main
Razvoju novih, zmanjšanih motorjev s turbo polnilniki, športnih vozil ter hibridnih vozil sledijo tudi proizvajalci maziv. Na kocu članka lahko sodelujete v NAGRADNI IGRI in se potegujete za 5 litrov motornega olja Shell Helix Ultra.


Pri Shell Lubricants, ki je že deseto leto zapored št. 1 kot globalni dobavitelj maziv (Kline & Company's Global Lubricants Industry: Market Analysis and Assessment 2016 report), svetujejo, da se uporabniki držijo navodil uporabe za določen tip vozil.

Pri Shellu, vodilnem svetovnem podjetju s področja energetike in plinske tehnologije, svetujejo, da se uporabniki držijo navodil uporabe za določen tip vozil.

Razvoj na področju motornih olj je v zadnjem desetletju usmerjen v zmanjševanje emisij škodljivih snovi, konkurenčnih zahtev glede vzdržljivosti motorjev ter zahtev glede zmanjševanja porabe goriva in zmanjševanja emisij toplogrednih plinov. Sodobni motorji v vozilih zahtevajo posebna olja - recimo vozila s trivaljnimi motorji, športna vozila, hibridna vozila ...

Pravil se je treba držati

"Vsak proizvajalec predpiše specifikacije olj, ki jih je možno uporabiti za določen tip vozila. Serviser oziroma lastnik vozila se je dolžan držati teh navodil, saj s tem zagotavlja pravilno delovanje motorja in sistemov kontrole emisij," pojasnjuje Ivan Špehar, vodja tehnične službe pri podjetju Haberkorn Slovenija, ki je uradni distibuter za maziva Shell.

Pri uporabi priporočenih olj se tudi priznavajo garancijski zahtevki v primeru okvar. Špehar pravi, da če se serviser oziroma lastnik vozila tega ne drži, kar se pogosteje dogaja pri nepooblaščenih serviserjih oziroma pri vozilih izven garancijske dobe, to lahko privede do zmanjšanja učinkovitosti motorja (večja obraba, škodljive obloge na stenah motorja in večja poraba goriva) in sistemov kontrole emisij in s tem skrajšanja njihove življenjske dobe.

Kako so se v zadnjih letih motorna olja prilagodila modernim vozilom?

Sodobna visoko zmogljiva olja so narejena iz sintetičnega baznega olja z izbranimi paketi aditivov. To pomeni, da imajo po navadi nižje viskoznosti, omogočajo nižjo porabo goriva, nizke emisije škodljivih plinov, se odlično obnesejo tako v zelo hladnih kot zelo vročih klimatskih pogojih, omogočajo izjemno čistost motorjev ter majhno porabo olja (nizka hlapnost) in manj potreb po dolivanju.

"Sodobni motorji zahtevajo, čedalje bolj specifične zahteve glede motornih olj, zato je za ohranjanje življenjske dobe motorja in njegovih zmogljivosti ter ekoloških zahtev potrebno upoštevati zahteve proizvajalca glede specifikacij olj primernih za uporabo," še dodaja Špehar.

Zakaj izbrati Shell Helix Ultra?

Vemo, da so motorji v svoji najboljši kondiciji takrat, ko pridejo iz proizvodne linije. Motorno olje Shell Helix Ultra ima tako zmogljivost kot nobeno drugo motorno olje – motor vašega avtomobila ohranja kar najbolj blizu kondicije čistega motorja. Shell Helix Ultra presega zahtevane industrijske standarde in tako zagotavlja vrhunsko zaščito pred obrabo in odpornost proti degradaciji olja. Shell Helix Ultra prav tako omogoča izjemno delovanje motorja pri nizki temperaturi, kar omogoča hitrejši pretok olja in hitrejše segrevanje motorja.