Avto
4098 ogledov

To sta na obvoznici naredila epidemija in obnova Golovca

Ljubljanska obvoznica Saša Despot
Najmanj vozil je bilo konec marca in v začetku aprila 2020.

Epidemija koronavirusa in nekajkratno zaprtje države se je poznalo tudi pri gibanju vozil, ki jih je bilo v času "lockdowna" na cestah občutno manj kot sicer. 

Na zahodni ljubljanski obvoznici je bilo najmanj prometa 5. aprila 2020, ko se je preko nje peljalo le 7388 vozil v enem dnevu. Največ vozil na ljublanski zahodni obvoznici je bilo od začetka epidemije 31. julija 2020, ko se je po zahodni obvoznici peljalo 105.202 vozil. 

Dvakratni zapori Golovca

Vmes sta se zgodili dvakratni zapori zaradi obnove predora Golovec. "Takrat smo preusmerili tovorna vozila na severno in zahodno obvoznico, zato je bilo v tem času tam več prometa, na vzhodni obvoznici pa manj," pojasnjujejo pri Darsu. 

Na spodnjem grafu je zaradi nihanj prometa glede na delovnik, vikend oz. praznik s črno označeno 14-dnevno povprečje.

Promet na zahodni obvoznici v letu 2020 | Avtor: Dars Dars

Podatki o povprečnem dnevnem prometu na posameznih delih ljubljanske obvoznice (vzhodna, južna, zahodna in severna obvoznica) sicer kažejo, da se promet v zadnjih desetih letih vsako leto veča, medtem ko je v letu 2020 opaziti precejšen padec zaradi epidemije novega koronavirusa. 

Če se je denimo po ljubljanski južni obvoznici še leta 2008 na dan povprečno peljalo 55 tisoč vozil, se jih je leta 2019 že skoraj 72 tisoč. Leta 2020 je opazen padec na 56 tisoč vozil dnevno.

Dars je sicer minuli vikend ravno zaključil obnovo vzhodne cevi predora Golovec, zaradi katere je bila v zadnjih mesecih močno obremenjena severna in zahodna obvoznica. 

S prometnega vidika je na vzhodni ljubljanski obvoznici trenutno ozko grlo na lokaciji Letališke ceste. Dela tam napredujejo po pričakovanjih, z manjšimi odstopanji od terminskega plana zaradi izredno slabih vremenskih razmer v aprilu. Do konca leta bodo na ljubljanskem obroču potekala še druga dela.

DARS kolona vrsta tabla gneča avtocesta Slovenija Na teh odsekih lahko pričakujete zastoje

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.