Avto
13 ogledov

Tudi colt med zelene

Mitsibushijev Cleartec je odgovor na volkswagnov BlueMotion, Seatov Ecomotive, F
1/34
Žurnal24 main
Colt 1.3 ClearTec je prvi iz nove linije "zelenih" modelov znamke Mitsubishi. Cleartec za večjo ekološko noto vozniku ponudi več dinamike, a le če ta sodeluje.

"Zeleni“ colt je tako opremljen s posebnimi continental pnevmatikami z nizkim kotalnim uporom, stop & go sistemom (sistem zaustavljanja motorja med postanki pred semaforji,...) in novimi prestavnimi razmerji menjalnika, kar rezultira z manjšo porabo goriva in emisijami izpušnih plinov. Rezultat je 119 g/km CO2, kar je za 19 gramov manj kot prej, zaradi novih prestavnih razmerij pa je pospešek do 100 km/h 11,0 sekunde, to je za sekunde manj kot pri navadnemu coltu z 1,3-litrskim agregatom.

Na prvi pogled gre za majhne spremembe, a je razlika občutna. Moč pri cleartecu ostaja enaka 70 kW/95 KM pri 6.000 vrtljajih v minuti, prav tako kot tudi navor 125 Nm pri 4.000 vrtljajih /min, a je vožnja z njim sedaj bolj dinamična, občutek za volanom pa bolj suveren.

Kako pa se tehnologija obnese v teoriji? Slabša stran nove tehnologije vezane na nizkokotalne pnevmatike je večji hrup, ki smo ga zaznali pri hitrejši vožnji po avtocesti, kjer se navkreber le stežka spopada z dolgimi klanci. Je pa zato zaradi trdega vzmetenja in zelo informativnega volana občutek na ovinkasti cesti dober, avtomobil pa je še najbolj primeren za vožnjo po mestih, kjer do izraza pride stop & go sistem, ki dela zelo dobro in sistem, ki vozniku pomaga s prižiganjem puščice ter mu tako svetuje kdaj pretakniti v prestavo višje ali obratno. Sama tehnologija ni dovolj, voznik ali voznica mora v primeru, da želi doseči čim nižjo porabo in voziti čim bolj ekološko, z avtomobilom sodelovati. Pogrešali smo potovalni računalnik s pomočjo katerega bi spremljali trenutno in povprečno porabo s čimer bi utegnili prihraniti še kar nekaj decilitrov goriva. Nam je uspelo porabo v urbanih naseljih spustiti do 6,9 litra, medtem ko je pri mešani vožnji (avtocesta-mesto) izračun pokazal porabo 6,3 litra na 100 kilometrov.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main



Dodajmo še to, da za popolno delovanje "zelene" tehnologije cleartec zunanja temperatura ne sme pasti pod 3 stopinje Celzija, motor mora biti ogret na pravilno delavno temperaturo, ki je vsaj 60 stopinj Celzija, kompresor klimatske naprave ne sme delovati, električna obremenitev pa ne sme presegati 50 amperov. V trdih zimskih pogojih tehnologija torej ne pride do izraza, zato takrat računajte tudi na pogostejše obiskovanje bencinskih črpalk.

Če hvalimo porabo, pa grajamo udobje. Colt sicer ponuja dovolj prostora, tudi za visokorasle potnike, ki pa bodo zaradi slabega oprijema sedežev trpeli predvsem na daljših relacijah. Glede na to, da avtomobil premore veliko opreme, med drugim tudi usnjen volan s stikali za daljinsko upravljanje avdio naprave, ABS zavore z EBD (porazdelitev zavorne sile), stranske varnostne blazine ter varnostne zračne zavese, pa nas je čudilo to, da je sicer dobro delujoča klimatska naprava zgolj ročna, pa tudi volanski obroč je nastavljiv zgolj po višini.

Tehnologija nikoli ni poceni, tako je tudi v primeru colta cleartec, ki v osnovni različici s petimi vrati stane 13.490 evrov. Testnik je dražji za 405 evrov kolikor skupaj staneta kovinska barva in tekstilni tepihi. Nam se cena zdi previsoka, pa čeprav ni nič višja od konkurence. Bo pa tisti, ki ga bo kupil z vozilom prav gotovo zadovoljen.

Podatki o vozilu: Mitsubishi Colt 1.3 ClearTec Invite (5 vrat)
Motor: 1.332 cm3
Vrsta: vrstni štirivaljni bencinski
Moč: 70 kW (95 KM)/6.000 vrtljajih na minuto
Navor: 125 Nm/ pri 4.000 vrtljajih na minuto
Poraba na testu: 6,9 litra/100 km (mesto), 6,3 litra/100 km (mešani cikel), 119 g CO2/km
Zmogljivosti: 180 km/h, 11,1 sekunde od 0-100 km/h
Mere (DxŠxV) (v mm): 3.880x1.695x 1.520, medosna razdalja (v mm) 2.500, prtljažnik (v litrih): 220-1.032
Cena: 13.490/13.895 EUR

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.