Avto
125 ogledov

Učitelj v šoli vožnje za volanom tekmovalne toyote C-HR

Varčen voznik
1/3
Gregor Prebil
Eden od osmih tekmovalcev na tekmi za najbolj varčnega voznika je bil Rok Jurančič. Učitelj v šoli vožnje odlično pozna teorijo varčne vožnje, a hibridna tehnologija, je vseeno druga zgodba. Držal se je pravil, ki jih veleva eko način vožnje.

"Eko vožnja je malo počasnejša od normalne, ampak vseeno v skladu s cestnimi predpisi. Mogoče je večina navajenih malo prekoračevati omejitve, ampak se da s hibridom voziti z majhno porabo voziti povsem normalno s tokom drugih vozil v prometu," je prvo izkušnjo za volanom hibridnega vozila opisal Rok Jurančič.

In nad končno porabo po tekmovalnem krogu za Varčnega voznika ni bil le zadovoljen, ampak navdušen: "Presenečen sem bil nad odzivnostjo in pospeševanjem. Dinamika vožnje je zelo primerljiva s hondo civic, ki jo trenutno uporabljam. Imam bencinski motor predelan na plin. S svojim avtomobilom ne bi nikoli dosegel tako majhne porabe. Več kot enkrat nižja je."

Hibridi in šole vožnje?

A hibrid bo težko njegov naslednji avto, če se ne spremeni zakonodaja. "Res je, razmišljam o menjavi avtomobila. Hibrid mi je zares všeč, a je ovira ta, da ima samodejni menjalnik. Ker bi ga uporabljal za službene namene, torej v šoli vožnje, mora biti menjalnik ročni," pojasni sogovornik, ki je mnenja, da bi bilo dobro, da bi se kandidati za vozniški izpit spoznali tudi s hibridnimi vozili: "Imeli bi možnost dodatno spoznati in primerjati različne pogonske sklope, ki omogočajo majhno porabo goriva. To zdaj ni mogoče."

Kaj pa njegovi nasveti za manjšo porabo goriva pri hibridu? "Tako kot pri ostalih pogonskih sklopih. Eko vožnja ni počasna vožnja. Treba je pravilno predvidevati promet in voziti čim bolj konstantno, s čim manj nepredvidljivega zaviranja in pospeševanja. Pri hibridu se s pravilnim predvidevanjem in zaviranjem baterija vseskozi polni, zato sem bil presenečen, kako veliko se je možno v hibridu voziti na elektriko."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.