Avto
20330 ogledov

Ujeti na radar? Čez toliko časa vas bo čakala v nabiralniku kazen

Radar hitrost merjenje PU Maribor
Koliko časa je v povprečju potrebnega, da voznik od storitve prekrška prehitre vožnje na dom dobi kazen? Preverili smo na policiji, ter na mestnih občinah Ljubljana in Koper.

Včasih nepričakovano, drugič pa na trnih vozniki in voznice doma čakajo, ali so storili prekršek za prehitro vožnjo, jih je ujel radar ali koliko prehitro so vozili in kakšna kazen jih čaka. Koliko časa traja mučno čakanje na morebitno položnico?

radar na štajerski cesti Avto Posneta, kako v ford focusu vozila s hitrostjo 703 km/h

Iz policije so za zurnal24. si pojasnili, da zakon veleva, da mora Policija za prekrške zoper varnost cestnega prometa, ki so ugotovljeni s tehničnimi sredstvi, prekrškovni postopek začeti v roku 30 dni. "Policija zasleduje cilj, da se tovrstne kršitve obdelujejo čim bolj tekoče, ker želimo, da je kršitelj v čim krajšem času seznanjen s storjeno kršitvijo. V praksi zato v večini primerov lastniki vozil plačilni nalog oziroma obvestilo o ugotovljeni kršitvi po pošti prejmejo v nekaj dneh," so nam odgovorili z Generalne policijske uprave.

Policija radar hitrost merilnik | Avtor: Policija Policija

Merilnik hitrosti radar Šiba, ne palica Avto Pozitivna zgodba o merilniku hitrosti z Dolenjske

Povprečno prej kot v zakonskem roku

Podobno v Kopru, kjer na mestni občini poudarjajo zakonski okvir 30 dni, a v praksi redarske službe storjeni prekršek obravnavajo v enem do dveh tednih, medtem, ko so nam na MOL odgovorili, da se držijo zakona, ki torej veleva, da prekršek obravnavajo 30 dni od dneva storitve prekrška.

Odsekovni merilnik hitrosti PROMET V KRANJU Gorenjska Umirjanje hitrosti ima že pozitivne učinke

Policija ima sicer trenutno v uporabi štiri dopplerske merilnike, ki so nameščeni v premičnih ohišjih. Na Mestni občini Koper ima redarska služba en radar v premičnih ohišjih, redarji v Ljubljani pa merijo prehitro vožnjo na dveh merilnikih hitrosti, ki izvajata meritve v stacionarnih ohišjih ter dveh merilnikih hitrosti, ki sta nameščena v službenih vozilih. 

radar na štajerski cesti | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Ali in za koliko se čas vročitve podaljša, če gre za vozilo v lasti pravne osebe? Pri policiji pojasnjujejo, da avtomatizirana obdelava kršitev poteka istočasno ne glede na to, ali je lastnik vozila fizična ali pravna oseba. V praksi to pomeni, da je pravna oseba, ki je lastnica vozila, s katerim je bil storjena prekoračitev hitrosti, z Obvestilom o ugotovljeni prekoračitvi hitrosti seznanjena v enakih časovnih okvirih, kot pri fizični osebi.Ni pa nujno, da boste za prehitro vožnjo tudi v resnici prejeli kazen. Nekateri posnetki meritev so neuporabni.

Nekatere meritve neuporabne

Policija statistično omenjenih podatkov ne obdeluje, kljub vsemu pa lahko potrdimo, da zaradi različnih fizikalnih (npr. odboja svetlobe, slabe vidljivosti) ali drugih vplivov oziroma značilnosti, manjšega dela zaznanih kršitev ni možno obdelati na način, da bi lahko v nadaljevanju  izpeljali prekrškovni postopek.

Merilec hrupa Novost Avto Uvajajo radarje hrupa

Radar v Mestni občini Koper še ni postavljen, zato teh podatkov na občini še nimajo, odgovarjajo pa, da, če je fotografija neuporabna, se tak prekršek ne evidentira, zato posledično ne pride do uvedbe postopka. Na MOL so nam postregli s podatkom, da je v povprečju takih posnetkov 4,9 % na letni ravni. Pojasnjujejo, da so neuporabni vsi posnetki, na katerih ni razvidna registrska označba vozila, ki je pogoj za začetek postopka o prekršku. Na MOL še dodajajo, da z vidika ciljev, ki jih izpostavlja Resolucija o nacionalnem programu varnosti cestnega prometa za obdobje od 2013 do 2022, v Mestni občini Ljubljana sledijo »Viziji 0« (nič smrtnih žrtev in nič hudo telesno poškodovanih oseb zaradi prometnih nesreč v Sloveniji).

radar Slovenčeva ulica | Avtor: Saša Despot Saša Despot

"Glede na dejstvo, da je hitrost izpostavljena kot največja nevarnost, smo kot organ samoupravne lokalne skupnosti dolžni, da vse svoje odločitve in ravnanje usmerimo k njeni uresničitvi, tudi z napravami za merjenje hitrosti (stacionarnimi in tistimi v vozilih). Izkušnje iz tujine in doma dokazujejo, da število ohišij in označitev krajev izvajanja meritev hitrosti vplivata na spremembo obnašanja voznikov v cestnem prometu. Na ta način lahko vozniki z veliko večjo verjetnostjo pričakujejo, da bo v primeru prekoračitve največje dovoljene hitrosti njihovo početje dokumentirano in tudi sankcionirano, ter se posledično temu primerno odzovejo, praviloma z zmanjšanjem hitrosti, kar je tudi cilj izvajanja meritev," še dodajajo na MOL.

Komentarjev 2
  • jakec1575 14:41 11.september 2021.

    se spomnim se casov, ko si jo dobil po enem letu. obup. in to kao zakonito.

  • sam1 10:56 11.september 2021.

    Kar se kasiranja za takšne prekrške tiče,smo svetovni prvaki v brzini,kar se pa tiče gospodarskega kriminala,pa nas nihče ne prekaša v padlih sodbah zaradi zastarnja postopkov,čeprav so tam v igri milijoni,tukaj pa drobiž.....