Avto
74 ogledov

V Celju kar štirje sejmi za ljubitelje avto moto tematik

Celjski sejem Gregor Prebil
Celjsko sejmišče bo od 18. do 21. že tradicionalno gostilo štiri strokovne sejme Avto in vzdrževanje, Moto boom, Gospodarska vozila in Logistika. Ljubitelje avtomobilov, motociklov in drugih strojev, čakajo testne vožnje z vozili na poligonu in v prometu, prikazi in tudi prave dirke.

Gre za ene najbolj tradicionalnih sejmov s področja avtomobilizma, motociklizma, logistike, dodtavnih in tovornih vozil, ter servisiranja pri nas, saj je sejem Avto in vzdrževanje na vrsti že 20-ič, deseto obletnico pa bo praznoval sejem Gospodarska vozila. Moto boom je na sporedu 12-ič, medtem, ko je na novo zasnovan sejem logističnih rešitev Logistika.

V Celju si bo mogoče ogledati ponudbo približno 400 najboljših svetovnih blagovnih znamk na tem področju, ki jih bo predstavilo skoraj 140 direktnih razstavljavcev. Sejemsko dogajanje bo poleg zadnjih novosti na vsebinsko povezanih področjih ponudilo še obilo strokovnega in adrenalinskega dogajanja.

Sejmi na neparna leta

V preteklosti so sejmi potekali v parnih letih. "V letu 2014, ko so sejmi nazadnje potekali, smo se odločili prisluhniti željam naših razstavljavcev, da jih prestavimo v neparna leta. S tem se izognemo vodilnima svetovnima sejmoma s tega področja (IAA Hannover, Automechanika Frankfurt), ki sta otežila predstavitev novosti na naših sejmih," je na torkovi novinarski konferenci pojasnil mag. Robert Otorepec, izvršni direktor družbe Celjski sejem d.d.

Celjski sejem | Avtor: Gregor Prebil Gregor Prebil

Za splošne obiskovalce pa bodo v Celjskem sejmu poskrbeli z atraktivnim programom. Kot pravijo organizatorji, Iinfrastruktura celjskega sejmišča poleg kakovostnih sejemskih dvoran in zadostnega števila parkirnih mest v neposredni bližini obsega tudi obsežne zunanje razstavne površine. Te omogočajo številne spremljajoče aktivnosti, ki jih javnost na takih sejmih pričakuje.

"Sejemsko dogajanje na štirih sejmih bo razstavno in programsko bogato. Ne le zato, ker smo običajni dvoletni ciklus priprave sejmov nekoliko prestavili, kar je omogočilo več časa za razvoj novosti, temveč zato, ker smo se vsi, ki sooblikujemo sejemsko dogajanje, maksimalno potrudili, da na sejmišču predstavimo zadnje dosežke in trende vsebinsko povezanih panog," poudarja Otorepec.

Testne vožnje in dirke na Off-Road Showu

Off-Road Show Celjski sejem pripravlja v sodelovanju z 22-kratnim državnim prvakom Sašom Kragljem in njegovo Motokros Akademijo. Na poligonu se bodo predstavili motokrosisti in enduro kros vozniki. Poligon bo posebej prilagojen za vsako panogo, tako ne bo manjkalo adrenalinskih pasti. Obiskovalcem sejmov pa se bodo predstavili tudi najmlajši zasvojenci tega adrenalinskega športa, ki bodo popestrili dogajanje in pokazali svoje spretnosti, napoveduje Sašo Kragelj.

Na konferenci je Kragelj tudi razkril, da bo Off-Road Show v nedeljo obiskal njegov prijatelj, eden najbolj znanih slovenskih brkačev, smučar prostega sloga Filip Flisar. Prva dva sejemska dneva, v četrtek in petek, bodo vozniki trenirali in se tako pripravljali na tekmovalni vikend. V soboto in nedeljo pa se bodo pomerili kdo bo najboljši, saj bodo domov odnesli mikavne nagrade. Potekalo bo tudi tekmovanje Super Pole, kjer bodo vozniki posamezno odpeljali samo en krog in bo zmagovalec najhitrejši.

Terenska vožnja | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Off-Road Show pa ne bo namenjen le ljubiteljem motociklov, saj se bo mogoče po delu adrenalinske steze popeljati s terenskimi vozili. Obiskovalci se bodo lahko testno po stezi popeljali z različnimi terenskimi vozili razstavljavcev in tako v živo preizkusili, kako se vozila obnašajo na zahtevnem terenu. Obiskovalci si bodo lahko ogledali še prikaze, kako se na zahtevnih terenih obnašajo vozila Slovenske vojske.

Demonstracije in testne vožnje v prometu

Na sejmih se bo mogoče udeležiti tudi testnih voženj z lahkimi gospodarskimi vozili, ki jih bodo obiskovalci popeljali iz sejmišča na ceste okoli sejmišča. V prometu bo mogoče stestirati tudi motorje Harley-Davidson, ki jih bo mogoče prvič v takem obsegu spoznati na sejmu Moto boom. Slednji poleg bogate razstavne ponudbe prinaša še prikaze in predstavitve opreme za večjo vidnost in varnost motoristov v cestnem prometu, ki jih bo vse štiri sejemske dneve izvajala Zveza moto klubov Slovenije. Predstavila bo tudi delovanje zveze in moto klubov Slovenije ter kulturo motorističnega sveta in subkulturo na bikerski sceni. V petek si bo mogoče na Moto boomu ogledati še praktični prikaz prve pomoči ponesrečenemu motoristu.

Veliko pozornosti bodo deležni bleščeči predelani motorji na Custom Showu, med katerimi bodo zadnji dan razglasili najlepšega (letos tudi po izboru publike). Že v soboto pa bo v okviru Custom Showa izbrana miss hoste sejma Moto boom. Gost Custom Showa bo Moto zveza Srbije, ki bo na sejmu predstavila predelane motorje svojih članov.

Tuning festival Bodensee | Avtor: Organizator Organizator

Atraktivni predelani avtomobili

Na svoj račun bodo prišli tudi ljubitelji predelanih avtomobilov. Društvo GaS Tuning Team, ki združuje ljubitelje dodatno opremljenih vozil oz. ljubitelje hobija poznanega pod imenom avto tuning/styling, bo na sejmišče pripeljalo povsem nov dirkalnik lanskega prvaka Adria Drift Series, Uroša Berdajsa, BMW M3 E92 ambasadorja serije Luke Marka Grošlja ter atraktivno Ford Sierro najvišje uvrščenega Slovenca na prvi letošnji dirki, Matjaža Podborška. Poleg tega bodo pripeljali še dva atraktivno predelana avta iz »styling« scene ter postavili progo za RC Drift v merilu 1:10. V času sejemskega dogajanje se bodo z radijsko vodeni modeli avtomobilov prirejeni za vožnjo »na pošrek«, lahko preizkusili tudi obiskovalci, v soboto pa se obeta prava dirka, ki bo štela tudi za prvenstvo serije Adria Drift, sporočajo iz društva.

Dostavniki na daljinsko upravljanje

Na razstavnem prostoru GLS Slovenia v okviru sejma Logistika bo obiskovalce pričakal mini poligon za vožnjo mini GLS dostavnikov na daljinsko upravljanje. Obiskovalci bodo lahko GLS dostavnik odpeljali po poti GLS paketov: od pobiranja paketov v skladišču spletne trgovine, preko GLS sortirnega centra in lokalnega GLS skladišča pa do potrošnikovega doma, v GLS Paketomat in v GLS Paketno trgovino. Najboljši vozniki si bodo lahko privozili tudi praktično nagrado. V atriju sejmišča pa bo vse štiri dni predstavitev delovanja sistema za samodejni izklop smernikov za motorje – Smart Turn System.

Porsche Slovenija bo prikazal preizkus asistenčnih sistemov Trailer Assist (parkiranje s prikolico) in Side protect z vozilom Crafter, Summit motors Ljubljana pa Fordove sisteme za pomoč vozniku. Za dvig adrenalina v atriju pa bo v petek in nedeljo poskrbel še Stunt Show Jureta Križmana.

Gospodrsko vozilo leta | Avtor: Gregor Prebil Gregor Prebil

Strokovna svetovanja in aktualni posveti

Sekcija avtoserviserjev OZS, dolgoletni pomembni partner in sooblikovalec najstarejšega med štimi sejmi Avto in vzdrževanje, bo na sejmišču izvajala svetovanja in pomoč za svoje člane (pravno, računovodsko, davčno svetovanje …), pripravili bodo različne delavnice (na razstavnem prostoru sekcije se bo izmenjalo več različnih vozil na električni pogon in proizvajalci bodo predstavljali, kaj je pomembno pri vzdrževanja takega vozila), predstavili bodo novo spletno stran sekcije ter pripravili aktualno okroglo mizo o vplivu popravil vozil na varnost v cestnem prometu.

Sekcija avtoserviserjev spada med bolj aktivne sekcije v okviru zbornice in kljub prostovoljnemu članstvu še vedno združuje okoli 80 % subjektov s področja vzdrževanja in popravil motornih vozil in sorodnih dejavnosti oz. kot jo opredeljujemo na kratko »avtoservisiranje« bodisi osebnih, gospodarskih ali enoslednih motornih vozil. Iz sekcije sporočajo, da bodo na sejem povabili vse, ki v slovenskem prostoru delujejo v panogi vzdrževanje in popravila motornih vozil.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.