Avto
6435 ogledov

V Italiji začeli uvajati sistem 30 km/h, sledil je kaos

Omejitev hitrosti v Bologni Profimedia
Bologna je prvo veliko italijansko mesto, kjer so uvedli največjo dovoljeno hitrost 30 km/h. Prvo kazen za prehitro vožnjo je prejel lokalni draguljar.

Italija sledi zgledu Španije, Belgije, Nizozemske, Avstrije in drugih držav z zniževanjem največje dovoljene hitrosti v nekaterih mestih na 30 km/h. Gre za krovno pobudo Združenih narodov, da bi največjo dovoljeno hitrost znižali povsod tam, kjer živijo, hodijo ali se igrajo najbolj ranljive skupine, torej v prvi vrsti starejši, otroci, kolesarji, invalidi ... Iniciativa želi na ta način tudi spodbuditi več fizičnega gibanja, ozelenitev mest, boljše ozračje ...

Vozniki na nogah

Eno najstarejših in znamenitih italijanskih mest Bologna je prvo večje v naši sosednji državi, ki je uvedla sistem 30 km/h. Novost so uvedli s 16. januarjem.

Guardian poroča, da je uradno prvo kazen prejel neki lokalni draguljar, ki mu je policija izmerila 39 km/h. Kot je povedal za medij, se počuti smešno, da je nosilec medalje za prvo "žrtev" novega sistema. Takoj je plačal kazen v višini 29 evrov, če bi čakal dlje od petih dni, bi ta narasla na 42 evrov.

Številni vozniki so novo politiko pod vodstvom levičarskega župana Mattea Leporeja sprejeli zelo jezno in ne razumejo, zakaj morajo voziti tako počasi. Ponekod po mestih so v protest nastajale kolone avtomobilov, ki so s polžjo vožnjo protestirali proti novosti. Taksisti so zagrozili, da bodo dvignili svoje tarife, vozniki avtobusov opozarjajo, da se ne morejo držati voznih redov. 

Desničarska opozicija je zagrozila z referendumom, ker da nova uredba povsem spreminja življenje v mestu.

Tudi v Sloveniji bodo hitrost nižali

Še čisto sveža slovenska Resolucija o nacionalnem programu varnosti cestnega prometa za obdobje od 2023 do 2030, ki jo je pred dvema mesecema potrdil Državni zbor, med ključnimi spremembami predvideva znižanje hitrosti na 30 km/h v vseh stanovanjskih soseskah ter na območju šol, vrtcev in igrišč.

Omejitev hitrosti v Bologni | Avtor: Profimedia Profimedia

Mestne oblasti vztrajajo in menijo, da je bil za nekatere boleč prehod k počasnejši vožnji pričakovan, a da bo čas naredil svoje in se bodo hitro poznale tudi pozitivne posledice vključno z izboljšano prometno varnostjo.

Prvi dan naj bi bilo sicer izrečenih le peščica kazni, policija je voznike predvsem opozarjala.

Sistem 30 km/h so med drugim že uvedli v Bruslju, Parizu, Gradcu ... 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 4
  • marko256 06:15 22.januar 2024.

    In to spet narekuje Amerika kaj smo res norci! Ja omejitev kjer je pač to potrebno ali ne celo mesto. Kakšen bo pa zrak v takih mestih!? Morda bodo samo Golobovo elektriko še spustili noter.

  • rd2dmk2 17:47 21.januar 2024.

    in zdej bodo merili hitrost in te prehitel kolesar, po možnosti z električnim biciklom. in samo upam da ne bodo kazen pripisali avtomobilistu. in res žalostno da boš z avtobusom še huje pa s taksijem se cijazil in plačeval drage ...prikaži večge tarife, ker jest bi namest kilometrine uvedel minutažo. ampak, tisti dostavljači na rolkah, skiroih in biciklih bodo pa šibal a ne. ma če me zbije en tist, pa da kaki strokovnjak ugotovi, da je šibal 31 km/h, dam takoj zahtevek da se odrežejo jajca unmu komisarju v EU

  • SlavkoKrizman 17:18 21.januar 2024.

    Vse za to, da nebi imeli več avtomobilov....