Gorenjska
32771 ogledov

Na katerih lokacijah vozniki najbolj 'padajo' na radar?

Radar merilnik hitrosti Andrej Leban
Na eni od lokacij neposredno ob šoli in s prehodom za ceste stanje nič boljše, vozniki kar ne dojamejo, zakaj je tam omejitev hitrosti.

Na vprašanje kranjske svetnice Saše Kristan glede meritev hitrosti Medobčinskega redarstva na ozemlju občine Kranj so redarji predstavili podrobnejše poročilo o tem, na katerih lokacijah prihaja do največ kršitev. Podatki veljajo za leto 2022, ko so redarji merili hitrosti na 58 različnih lokacijah, bodisi s prenosnimi merilniki ali pa s stacionarnimi merilniki. Lokacije so določene na podlagi varnostne ocene
policijske postaje posameznega področja in pogostosti ugotovljenih večjih prekoračitev s strani redarstva ter pobud občine, sveta za preventivo in varnost v cestnem prometu in občanov, izbiro utemeljujejo redarji.

Lani je bilo ugotovljenih 6.393 kršitev zaradi prekoračitve omejitve hitrosti vožnje, kar je sicer 32 odstotkov manj kot v primerjavi z letom 2021. Izrečenih je bilo za skupaj 558.020,00 evra glob. 

Mestno redarstvo Kranj | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

V Mavčičah in Žabnici še vedno najslabše

Po številu ugotovljenih kršitev izstopa merilno mesto cesta Mavčiče, kjer je pri osnovni šoli cona z omejitvijo hitrosti 30 km/h. Tam je merilnik lani nameril kar 1.212 prekoračitev in je edino merilno mesto v občini, kjer se je v primerljivem letnem obdobju število prekrškov celo povečalo za 14 odstotkov. 

Povprečna izmerjena hitrost na lokaciji je 40,13 km/h, medtem ko so neslavnemu rekorderju izmerili 76 km/h. 

Glede ugotovljenih kršitev izstopa še lokacija v Žabnici, kjer je v naselju in v bližini šole s prehodom za pešce omejitev hitrosti 50 km/h. Kljub temu pa so tam lani med meritvami našteli 656 prekoračitev, povprečna izmerjena hitrost pa je skoraj 62 km/h. Nekdo je na tem odseku divjal s 118 km/h.

Redarji izpostavljajo še dve lokaciji, kjer so kršitve pogoste, a so v primerjavi z letom prej bistveno upadle. Prva je na Bleiweisovi cesti pri OŠ Franceta Prešerna, kjer se je število ugotovljenih kršitev zmanjšalo za 55 odstotkov. Na Cesti Staneta Žagarja pa je v enem letu merilnik močno pripomogel, da so izmerili "le" 270 kršitev, še leto prej pa kar 1.567. 

Največje prekoračitve prek omejitve redarji poleg omenjenih lokacij v Mavčičah in Žabnici ugotavljajo na Delavski cesti v Stražišču (omejitev 40 km/h) in na Delavskem mostu (70 km/h).

V Mestni občini Kranj redarji trenutno uporabljajo tri stacionarne radarje, zanje imajo 11 ohišij. Redarji imajo na voljo še laserski merilnik in mobilni radar v avtomobilu. Prihodnje leto ne nameravajo izvesti nakupa novih radarjev. 

Lani so sicer na odseku Smledniške ceste kot ena prvih občin testirali sistem sekcijskega merjenja hitrosti, ki hitrost umirja na daljšem cestnem odseku. Po koncu testnega obdobja pa se za ta inovativni sistem niso odločili, tam danes stoji klasična škatla za stacionarni merilnik.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 11
  • Avatar Garancija
    Garancija 08:53 30.december 2023.

    Kaj pa če bi naredili obvoze mimo šol in naselij,da se lahko normalno voziš,in ne ogrožaš nikogar,aja to pa ne,kje bi pa pol kasiral

  • Peter12 01:26 23.december 2023.

    Al je to blesavo. V tujih drzavah majo to ze zdavnaj porihtano, da se kazen pise glede na okoliscine. Ce bos pripeljal cez omejitev, ko tam ni nikogar bo kazen definitivno nizja kot ce pripeljes v konici, kadar so na ...prikaži več cesti pesci, otroci iz sol... Naj nasi pogledajo na zadeve iz realne plati, ne pa samo na to kako si bojo blagajno nafilal...

  • Boris 11:47 22.december 2023.

    "...vozniki kar ne dojamejo, zakaj je tam omejitev hitrosti." Sprenevedanje na višku, in s tem ne mislim voznikov.

Sorodne novice