Avto
7015 ogledov

V koloni nam bodo povedali, koliko časa bomo še potovali

DARSova zimska služba. Anže Petkovšek Zimska služba DARS.
Dars po zgledu iz tujine napoveduje novost na naših avtocestah, zaradi katere naj bi bili vozniki v gneči manj nestrpni.

Marsikje na zahodnoevropskih avtocestnih omrežjih je mogoče na informativnih portalih, mimo katerih se peljete, spremljati napovedani potovalni čas med dvema lokacijama. Zaradi različne gostote prometa v različnih obdobjih dneva se namreč potovalni časi med seboj lahko zelo razlikujejo.

V Avstriji, Nemčiji, Italiji in drugod je že močno prisotna praksa, da upravljalec prek omrežja portalov sporoča voznikom na nekem odseku, koliko časa je glede na obstoječe razmere v prometu potovalni čas do nekega večjega mesta. S tem se na nek način spodbuja strpno vožnjo, saj mora biti ob pogledu na predviden čas vsakemu vozniku jasno, da je promet gostejši na celotnem odseku in da zaradi nevarne vožnje s prekratko varnostno razdaljo ali vrivanjem ne bo na cilju niti minute prej. 

Spodaj primer obveščanja o potovalnem času, ki je potreben za razdaljo 14 kilometrov. 

Avtocesta v Atlanti | Avtor: Profimedias Profimedias

Kje bo uvedel najprej?

Slovenski upravljalec omrežja Dars o potovalnih časih med odseki sicer že obvešča prek internetnega naslova Promet.si. Tam na podlagi procesiranja podatkov iz mreže števcev prometa ter drugih podatkov iz terena stalno osvežujejo predvideni potovalni čas za deset različnih odsekov na slovenskih avtocestah. 

Prek portalov na avtocesti pa teh podatkov še ne izkoriščajo. Prikaz potovalnih časov pomeni zelo dobro informacijo za uporabnike in bo aktualen, ko bomo imeli dovolj zanesljivih podatkov ter ustrezno število portalov spremenljive prometne informativne signalizacije SPIS, oziroma grafičnih elektronskih prikazovalnikov nad avtocesto," so za Žurnal24 povedali na Dars. Po njihovem mnenju je prikaz potovalnih časov najbolj aktualen tam, kjer obstaja možnost alternativnih poti. 

Pred časom so objavljanje predvidenega potovalnega časa že testirali na zelo obremenjeni štajerski avtocesti, in sicer med Blagovico in Vranskim. Za stalno pa bodo potovalni čas najprej začeli prikazovati na portalih na ljubljanskem avtocestnem obroču. "Tu imamo podatke že tako zanesljive, da bomo na mestih, kjer imamo SPIS, v doglednem obdobju potovalne čase že lahko začeli prikazovati. Na primer z gorenjske avtoceste proti razcepu Koseze in s primorske avtoceste proti razcepu Kozarje," razkrivajo načrte pri Dars.

Dokler to ne bo delovalo v praksi, uporabnikom ostajajo na razpolago navigacijske storitve na pametnih telefonih, saj programi, kot sta recimo Google Zemljevidi ali Here tudi upoštevajo aktualne razmere v prometu pri napovedovanju ure prihoda. 

andrej.leban@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • bzovc 22:45 13.februar 2019.

    Poleti sporoči DARS 1 uro čakanja na Dragonji, pogledaš hrvaško kamero pa nikjer nobenega????

  • Laznivi 12:42 13.februar 2019.

    Se vedno cakamo da nam dars pove kdaj bo odprta avtocesta Jelsane.... Sezona se bliza in z tem cas vecurnih mnozicnih sprehodov cez prehod za pesce...Alenka si ze pozabila ???

  • sam50 10:02 13.februar 2019.

    Spet se bo garnitura posipala z milijoni....