Avto
68700 ogledov

V pripravi nov zakon: Zaradi prehitre vožnje bodo zasegli in prodali vozilo!

Avstrijska avtocesta Profimedia
Globe niso dovolj, zdaj bodo ukrepali drugače ...

Avstrija pripravlja zakon, po katerem bi policija voznikom, ki znatno prekoračijo dovoljeno hitrost, poleg vozniškega dovoljenja zasegla tudi avtomobil, so sporočili na Dunaju. "Na naših cestah je preprosto preveč ljudi, ki jih ni mogoče prepričati, pri katerih globe in dodatno usposabljanje ne delujejo. Tem ljudem je treba odvzeti njihovo "orožje"," je ob predstavitvi predloga zakona dejala avstrijska ministrica za promet Leonore Gewessler.

Večkratnim kršiteljem bi lahko vozilo zaplenili in prodali na dražbi

Osnutek zakona pomeni, da se voznikom, ki prekoračijo hitrost 60 kilometrov na uro v naselju ali 70 kilometrov na uro izven naselja, na kraju odvzame osebno vozilo za dva tedna. V tem obdobju je treba preveriti, ali gre za voznika, ki je že bil evidentiran zaradi prekoračitve hitrosti. Če bi se izkazalo, da je voznik že kraj drastično prekoračil hitrost, bi lahko njegov avto prodali na dražbi. V primeru prekoračitve hitrosti 80 kilometrov na uro v naselju ali 90 km/h izven naselja bi avto takoj zasegli in prodali. To bi veljalo tudi na primer za tiste voznike, ki jih na avtocesti v Avstriji, kjer je največja dovoljena hitrost 130 km/h, ujamejo pri hitrosti 220 km/h.

Zakon bi lahko začel veljati prihodnje leto

Ministrica Gewessler je dejala, da ti ukrepi služijo povečanju prometne varnosti. "Pri hitrostih, o katerih govorimo, noben voznik nima več popolnega nadzora nad svojim avtomobilom," je poudarila. Oblasti v Avstriji letno zabeležijo od 400 do 450 primerov, v katerih bi lahko uporabili nov zakon. Zakon bi lahko začel veljati sredi prihodnjega leta.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 6
  • Avatar Leon
    Leon 08:29 06.december 2022.

    V Sloveniji naj poizkusijo zaseči vozila na Dolenjskem voznikom iz romskih naselij ? Da vidim te junake ?

  • Toma 19:40 05.december 2022.

    +80 v naselju je enako kot +90 na AC? Tile jodlarji so pa res za hece!

  • Pišmevuh 18:30 05.december 2022.

    Že leta se vozim dvakrat tedensko skozi Avstrijo, pa še nisem videl koga, ki bi vozil kaj dosti čez 130 na AC. Radarje imajo vsakih par kilometrov. Rekord je 660 meterski tunel, ki ima radar na začetku in koncu, vmes ...prikaži več pa še sekcijsko merjenje. Predvsem so inkasanti, saj je večina omejitev iz vidika varnosti nesmiselna. Nič čudnega ni, če je na tropasovnici brez kakršnihkoli zapor omejitev 60km/h