Avto
2481 ogledov

V Slovenijo jih bo pripeljalo petnajst

Honda Jazz hibrid
1/14
Saša Despot
Slovenski uvoznik Honde je na naš trg pripeljal novi jazz, ki bo na voljo le v hibridni obliki.

Na predstavitvi novega jazza hibrid so opozorili na Hondine načrte, po katerih naj bi do leta 2030 v svetovnem merilu elektrificirali dve tretjini prodanih vozil, vse ključne modele, ki jih prodajajo v Evropi, pa bodo na tak ali drugačen način elektrificirali do leta 2022.

Honda jazz Avto Kaj ima novi jazz od formule 1?

Honda Jazz hibrid | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Nadaljevanje elektrifikacije

Lansko leto so sicer projekt elektrifikacije začeli s hondo CR-V hibrid, letos ga nadaljujejo z jazzom hibrid in hondo e, kot rečeno pa bodo prej kot v dveh letih elektrificirali tudi preostale modele v ponudbi. Honda se sicer lahko pohvali tudi kot eden od pionirjev hibridne tehnologije, ki so jo leta 1999 uvedli s svojim prvim hibridom hondo insight. Leta 2002 so hibride začeli prodajati v Evropi, leta 2012 pa je skupna prodaja Hondinih hibridnih avtomobilov v Evropi dosegla milijon. Jazz so prvič hibridizirali v drugi generaciji leta 2011.

Honda jazz Hondin jazz Avto Honda povsem predrugačila glasbo za Evropejce

Hondo jazz sicer prodajajo po vsem svetu, izdelujejo pa ga v desetih tovarnah v osmih državah. V globalnem merilu so jih doslej prodali več kot 7,5 milijona, v Slovenijo pa jih je v štirih generacijah od leta 2001 pripeljalo 2.486. K temu naj bi pripomogle tudi ključne lastnosti, ki so skupne vsem generacijam: pametna zasnova in prostornost, zanesljivost in solidne vozne lastnosti.

Honda jazz Avto Bravo Honda, končno je nekdo rekel bobu bob!

Honda Jazz hibrid | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Precej izboljšav

Kot pravijo pri Hondi, bo jazz tudi z novo generacijo udoben, funkcionalen in praktičen avtomobil s preprosto funkcionalno obliko. Izpostavljajo predvsem zelo tanek stebriček A, s katerim se je precej izboljšal voznikov razgled nad dogajanjem pred avtomobilom, z boljšo nosilno strukturo so izboljšali sedeže, v zvočno bolje izolirani kabini je več mehkih materialov, ohranili pa so tudi izdatno prilagodljivost sedežev, vključno z možnostjo dviga zadnjega sedala, s katerim med sprednjimi in zadnjimi sedeži nastane praktičen prostor za prevoz visokih tovorov.

Honda Avto Honda rešuje stvari po svoje

Izboljšan je tudi Hondin infozabavni vmesnik connect, z vstopnim zaslonom, na katerem so aplikacije obarvane glede na kategorijo, poskrbeli pa so tudi za poličko, na kateri lahko voznik varno nasloni roko. Njegov odzivni čas so izboljšali za več kot polovico. Jazz bo postal tudi izdatno povezan avto, a šele čez dobrega pol leta, ko bodo pri Hondi uredili formalnosti. Izboljšani so tudi varnostni sistemi, ki v jazzu temeljijo na širokokotni kameri, za katero pri Hondi pravijo, da je bolj učinkovita kot dosedanji sistem s kombinacijo kamere in radarja in s širšim vidnim kotom omogoča več možnosti. Jazz je kot prvi predstavnik svojega segmenta opremljen tudi z desetimi zračnimi vrečami.

Honda CR-V Preizkus Avto Hibrid, ki ne potrebuje menjalnika

Honda Jazz hibrid | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Električno usmerjeni hibrid

Za premikanje jazza bo pri nas skrbel samo hibridni pogonski sklop, kombinacija 72-kilovatnega bencinskega motorja, ki deluje po Atkinsonovem ciklusu, 80-kilovatnega elektromotorja in 70 kilovatnega generatorja. Pogon je podoben kot v hondi CR-V hybrid, saj bencinski motor v večini režimov zgolj proizvaja elektriko, ki se – v sodelovanju z litij-ionsko baterijo, ki izravna električna nihanja -porabi za napajanje pogonskega elektromotorja, le pri visokih hitrostih pa se neposredno priklopi na kolesa in samostojno skrbi za pogon.

Honda CR-V Avto Honda si upa. 10-letna garancija za motor!

In koliko novcev bo treba odšteti za novi jazz hibrid. Z osnovni opremo comfort bo stal najmanj 21.990 evrov, z najboljšo opremo executive 25.990 evrov, vmes pa bo še oprema elegance, za katero bo treba odšteti 23.890 evrov. Pri Hondi sicer pravijo, da ne bodo ponudili promocijskih popustov, načrti v Sloveniji za letos pa so omejeni na petnajst avtomobilov. Honda je sicer v mednarodnem merilu predstavila tudi križanski jazz crosstar, ki pa ga pri nas za zdaj ne nameravajo ponuditi.

Nova zračna blazina v hondi jazz Trk iz boka Avto Jazz prinaša revolucijo na področju zračnih blazin

Honda Jazz hibrid | Avtor: Saša Despot Saša Despot

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.