Avto
1 ogledov

V Zastavi pomahali "čikpavzam"

Povprečna plača v obratih nekdanje Crvene Zastave je med 230 in 320 evri. (Foto: Žurnal24 main
Delavcem v nekdanji srbski Crveni Zastavi je Fiatovo lastništvo odplaknilo še zadnje dobrote socializma - neskončne "čikpavze" in pohajkovanje po tovarni z rokami v žepu.

Zaposleni v tovarni, ki se po novem imenuje Fijat automobili Srbija, so morali tako pred kratkim podpisati kodeks obnašanja, kar je velika novost za tovarno, ki je še pred dvema desetletjema skrbela za prevoz večine Jugoslovanov, v zadnjem času pa je bila znana predvsem po neefektivnosti svojih delavcev.

Sedaj sta po poročanju Novosti  dovoljeni le še dve pavzi, ena polurna in ena 15-minutna. Le v tem času se lahko zaposleni oddaljijo stran od svojega delavnega mesta. Delavci bodo poslej pod budnim nadzorom, predčasno odhajanje iz tovarne ali pozno prihajanje na delo ne bo več tolerirano, vse bo kontrolirano prek službenih kartic. Obvezna bo zaščitna oprema. Precej zaostreno politiko so Italijani napovedali tudi glede širjenja informacij izven zidov tovarne.

Nove ploščice v WC-jih
Zaposleni so za zdaj še previdni z izjavami, kaj bodo spremembe prinesle zanje, verjetno pa mnogi med njimi upajo, da ne bo treba pojesti tako vroče juhe, kot so jo skuhali Italijani. Slednji so sicer tovarno pričeli modernizirati in obnavljati po svojih standradih na vseh področjih, tako glede vpeljave modernih strojev v proizvodnje hale kot obnove toaletnih prostorov, katerih so odslej nameščene enake keramične ploščice, kot v drugih Fiatovih tovarnah.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.