Avto
63 ogledov

Odrekli se bodo dizlu in doma z domačo elektriko polnili baterijsko vozilo

Darinka Mauh
1/3
Žurnal24 main
Ena od dveh ženskih predstavnic na tekmovanju za Varčnega voznika je bila Darinka Mauh z Muljave. Navdušenka nad takšnimi in drugačnimi vozili pravi, da je čas, da spremenimo razmišljanje in dizelska vozila zamenjajo za taka, ki v zrak izpuščajo manj ali pa nič strupenih plinov.

Darinka Mauh je strastna ljubiteljica avtomobilov. Tako s športnimi, kot družinskimi avtomobili je prekrižarila Evropo. Zaradi pozitivnih izkušenj vsem priporoča, da spremenijo svoje potovalne navade: "Priporočam potovanja z avtomobilom in odkrivanje lepot tako Slovenije kot drugih držav."

Če bi zmagala na tekmovanju za Varčnega voznika in za tri tedne dobila hibridno toyoto C-HR bi se na daljšo pot odpravili lovit čim več sonca po jadranski magistrali do Splita, v Sloveniji pa bi se najprej zapeljala do Bleda in Bohinja.

Čas za zamenjavo dizla s hibridom

Mauhova sicer vozi dizla, predvsem zaradi večjega števila kilometrov, ki jih vsak dan naredi na relaciji Muljava - Ljubljana. "Mislim, da so baterijski pogoni že tako zmogljivi, varčni, ta hibrid je tudi cenovno sprejemljiv, da lahko mi, ki dnevno opravljamo relacije, ne le razmišljamo, ampak dejansko izberemo drugo vrsto pogona. O tem me je prepričala tudi poraba bencina, ki sem jo dosegla na tekmovanju s hibridnim križancem C-HR."

Darinka je prepričana, da je treba nekaj investirati v to, da bi vozniki začeli spreminjati svoje mnenje. Sama je rada v stiku z naravo in ji je toliko bolj všeč, če v ozračje med vožnjo izpusti manj škodljivih plinov. Pomemben pa se ji zdi tudi preskok v sami atraktivnosti hibridnih vozil, kot je C-HR. "Zunanja podoba me je vsekakor pritegnila, potem pa je pomemben tudi občutek v potovalni kabini. Vožnja je zelo tiha, avto je kljub temu odziven, presenetili so me sedeži, ki so zelo udobni. Tudi sam način vožnje. Takoj dobiš občutek, kdaj se ugasne bencinski motor in vozilo neslišno pelje na elektriko."

Doma imajo sončno elektrarno

Nad elektriko se navdušujejo tudi doma, kjer imajo svojo elektrarno, v bližnji prihodnosti, pa naj bi s pomočjo domače elektrike polnili tudi električno vozilo. "Na strehi imamo sončne celice. Najprej smo ustvarili dovolj električne energije za ogrevanje vode, nato pa smo se odločili zgraditi kar lastno elektrarno, saj ne želimo biti odvisni od zunanjih vplivov, bodisi vremenskih bodisi drugačnih. Ustvarimo dovolj elektrike, da jo skladiščimo, v prihodnje pa bomo kupili tudi električno vozilo, ki ga bomo lahko polnili. Pa še kakšen kilovat bi lahko prodali."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.