Avto
50 ogledov

Volkswagen ogoljufanim lastnikom ponuja pet tisočakov

Volkswagen phaeton Volkswagen
Nemški avtomobilski velikan Volkswagen naj bi vsakemu ameriškemu lastniku njihovih dizelskih vozil, ki so bila opremljena z opremo za goljufanje na okoljskih testih, ponudil 5.000 dolarjev v izogib sodnemu postopku, ki bi zagotovo še prilil olja na največji škandal v zgodovini podjetja.

Zvezno sodišče v San Franciscu je Volkswagnu namreč naložilo, naj do danes naredi načrt za odpravo sporne opreme pri okoli 600.000 avtomobilih, kolikor so jih prodali na ameriškem trgu.

Kot poroča časnik Die Welt načrt ne naslavlja vseh težav, vendar bo nemško podjetje prevzelo stroške vpoklica, poleg tega pa bi vsak lastnik prejel omenjenih 5.000 dolarjev. Usoda Volkswagna je zdaj v rokah prizadetih lastnikov, saj bi v primeru, da ne sprejmejo ponujenega, primer vseeno končal na sodišču.

Dogovor naj bi bil po besedah enega od pogajalcev le "nekakšen memorandum o razumevanju", ki ga bodo morali v prihodnjih mesecih še dodelati.

Spornih 11 milijonov vozil po vsem svetu

Volkswagen si je najhujši škandal v zgodovini podjetja zakuhal, ko je na okoli 11 milijonov vozil po svetu namestil omenjeno opremo, ki je med laboratorijskimi testi pokazala nižjo vrednost škodljivih izpustov kot pa med navadno vožnjo.

Nemški pravnik Christopher Rother je za Die Welt pojasnil še, da bodo ameriški primer kot referenčno točko uporabili tudi za primer evropskih lastnikov spornih avtomobilov priznane znamke. Dogovor je pozitivno vplival tudi na vlagatelje, saj se je Volkswagnova delnica v sredo vzpela za 6,61 odstotka.

Skupnih stroškov padlega velikana iz Wolfsburga, ki je želel postati največji proizvajalec avtomobilov na svetu, zaradi škandala še ni mogoče izračunati, zagotovo pa bodo dosegli vrtoglave višine v milijardnih zneskih.

Volkswagen naj bi ob tem za lani beležil milijardno izgubo, poleg tega pa bi lahko prvič po 80. letih odpovedal tudi izplačilo dividend.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 4
  • primoz.g 15:57 21.april 2016.

    iN KDAJ BO KEŠ ?

  • stanekos 15:54 21.april 2016.

    Slovenček se bo še klanjal naprej in bo za odstranitev goljufive programske opreme z veseljem VW plačal 100 evrov, ker bo to full ugodno.

  • Avatar praufo
    praufo 15:27 21.april 2016.

    zakaj bi slovenčkom plačali, če pa tako veselo kupujejo ta zastarela nemška jajca, ko se enkrat zatreskaš v fau-ve, ti ni pomoči