Avto
5470 ogledov

Volkswagen spremenil legendarni znak GTI, zdaj ima ...

Golf GTI Volkswagen
Odlična vest: oznaka GTI bo ostala tudi v dobi električnih volkswagnov. Le da bo črka I nekoliko drugačna.

GTI je ena najbolj legendarnih oznak v svetu avtomobilizma. Volkswagen jo je prvič uporabil leta 1975 pri takratnem modelu golf prve generacije, s katerim so napovedali uspešno dobo t. i. hot hatchov. 

Oznaki se je v zadnjih letih slabo pisalo, saj je v dobi prehoda na električna vozila postala vse manj relevantna. Pri Volkswagnu so pod prejšnjim vodstvom začeli najbolj zmogljivim baterijskim modelom dodajati oznako GTX. 

GTI je okrajšava za Grand Touring Injection, z njo pa so želeli ob premieri najzmogljivejše različice golfa poudariti prednosti takrat sveže in precej bolj zmogljive tehnologije neposrednega vbrizga bencina. 

A zdaj se GTI zmagoslavno vrača, novo vodstvo znamke pod direktorjem Thomasom Schäferjem je ugotovilo, da bi bila upokojitev oznake velika napaka. 

Volan patent Volkswagen Avto Volkswagen želi odstraniti obvolansko stikalo, ki ga ima vsak avto

Golf GTI | Avtor: Volkswagen Volkswagen
Golf GTI | Avtor: Nemški patentni urad Nemški patentni urad

Pravkar izdan patentni izpis nemškega patentnega urada dokazuje, da so pri Volkswagnu zaščitili novo oznako GTI z nekoliko spremenjeno sestavo. Namesto črke I je v oznaki strela, kar na samo izgovorjavo ne vpliva, daje pa jasen signal, da bodo oznako uporabljali za najbolj športne naelektrene modele Volkswagna. 

S tem se uresničujejo napovedi, o katerih smo že pisali in sicer da bodo pri znamki oznako GTX po hitrem postopku ugasnili in jo nadomestili z vsem precej bolj prepoznavno oznako GTI. Thomas Schäfer je sicer namignil tudi, da resno razmišljajo o ohranitvi imena golf za električnega naslednika zdajšnje osme generacije, a da se bodo o tem odločili glede na razvoj segmenta kombilimuzin.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • rokobert 08:46 05.avgust 2023.

    Še en znak,da je VW čisto "v riti"...sedaj še zadnje zagrizene pristaše firme oz GTI-jev odganjajo😂🤣

  • AnzeSmolej 08:05 03.avgust 2023.

    začetek konca velikega koncerta... elektro NIKOLI (s sedajšnjo tehnologijo) ne bo prodajni uspeh

  • Toma 07:21 03.avgust 2023.

    To je znak, da se lahko vžge vsak trenutek? Kot tista silna nemška jajca, ki so se vžgala že na trajektu? Sami brennerwagni ;-)