Avto
69 ogledov

Volvo avtonomne avtomobile pošilja na ulice Londona in Göteborga

Avtonomna vožnja Volvo
Volvo je prepričan, da so samodejna vozila pripravljena za na ceste. To sicer ni nič novega, saj avtonomna vozila že vozijo po cestah, a s pomembno razliko. Volvovih avtonomnih vozil ne bodo testirali inženirji, ampak navadni smrtniki - prebivalci Londona.

Kako dolgo bomo v Sloveniji čakali na začetek testiranja avtonomne vožnje smo pisali v soboto, kako daleč pa so s tovrstnimi projekti v tujini, pa najbolje govori napoved Volva.

Švedski avtomobilski proizvajalec se namreč pripravlja na naslednji korak pri preskušanju avtonomnih oziroma samovozečih vozil. Potem ko je leta 2014 začel z nadzorovanimi testi te tehnologije, zdaj sledi preizkus v realnih pogojih. Prihodnje leto naj bi tako rešitev preskusil v domačem Göteborgu in tudi v britanski metropoli London.

Testirali bodo kar prebivalci Londona in Göteborga

Volvo je ta teden sporočil, da bodo vozila sprva pol avtonomna, kar pomeni, da bodo v primeru nevarnih razmer vozniki še vedno lahko prevzeli vajeti. Bolj napredno povsem samovozečo različico naj bi nato začeli preskušati v 2018.

Volvo concept 26 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main


Vozila naj bi prihodnje leto ponudili prebivalcem Göteborga, kjer ima Volvo tudi sedež. Poleg tega pa so se odločili še za preskus v največjem mestu v EU, milijonski britanski prestolnici London.

S programom Drive Me London bodo po poročanju francoske tiskovne agencije AFP začeli v prvih mesecih 2017 z omejenim številom polavtonomnih vozil, v 2018 pa naj bi ga razširili na 100 povsem samovozečih avtomobilov.

Volvo, ki je v 100-odstotni lasti kitajskega Geelyja, išče tudi načine, kako tehnologijo preskusiti v še bolj zahtevnem prometnem okolju, in sicer na ulicah milijonskih kitajskih mest.

Pri tej tehnologiji gre za to, da vozilo na podlagi vhodnih podatkov, ki jih dobi od "oči in ušes" v obliki naprednih kamer, satelitske navigacije in številnih senzorjev, vozi samo, brez človeškega posredovanja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.