Avto
24 ogledov

Voznik bo z glasom upravljal SMS-sporočila

Ford SYNC Ford
Kar polovica voznikov naj bi med vožnjo prebirala tekstovna sporočila. Ford zato predstavlja tehnologijo tekst-v-govor, ki naj bi v njihovih modelih zaživela v sistemu SYNC v drugi polovici leta, ko bo predstavljen novi B-max.

Anketiranje, v katerem je sodelovalo 5547 voznikov iz Nemčije, Španije, Francije, Velike Britanije, Italije in Rusije, je potekalo od 19. do 23. januarja 2012, po naročilu Forda Evropa pa ga je izvedlo podjetje TNS Research International iz Velike Britanije.

Kot so pokazali rezultati nove raziskave, skoraj polovica evropskih voznikov prebira sporočila na mobilnem telefonu. Zaradi zmanjšanja pozornosti je ta navada dokazan vzrok številnih prometnih nezgod.

Kljub razširjenosti početja so se anketirani vozniki v veliki meri strinjali, da je prebiranje sporočil za volanom izjemno nevarno. 95 odstotkov voznikov iz šestih držav je mnenja, da ukvarjanje s sporočili odvrne voznikovo pozornost in zmanjša varnost. Dobra polovica anketiranih v vsaki državi je povedala, da je voznikov odziv med preverjanjem sporočila na mobilnem telefonu za 50 odstotkov počasnejši.

"Pametni telefoni so hitro postali pomemben del vsakdanjega življenja velikega števila ljudi, ki si ne predstavljajo življenja brez njih," je povedal Christof Kellerwessel, glavni inženir za funkcije elektronskih in električnih sistemov pri Fordu Evropa. "Sporočila SMS odvrnejo voznikovo pozornost, zato je možnost glasnega predvajanja prispelih sporočil na združljivih mobilnih telefonih še kako dobrodošla."

Sistem Ford SYNC bo letos poleti na voljo s povsem novim B-maxom, kmalu pa bodo lahko z njim opremljena tudi druga vozila, vključno z modeloma focus in kuga. Funkcija tekst-v-govor sistema SYNC, ki jo je razvil Microsoft, vozniku omogoča, da s preprostim glasovnim ukazom prikliče sporočila na združljivem pametnem telefonu, ki je povezan s tehnologijo Bluetooth. SYNC prav tako omogoča pošiljanje sporočil z odgovorom, ki ga voznik izbere s seznama vnaprej določenih odzivov. Tako lahko voznik med vožnjo ostane zbran in obenem ohrani stik. Med odgovori so tudi: "Rad(a) te imam", "Pošlji napotke" in "Se vidiva čez 10 minut".

Funkcija tekst-v-govor v sistemu SYNC bo združljiva s čedalje večjim številom pametnih mobilnih telefonov, saj je Ford uporabil standard s profilom za dostop do sporočil (Message Access Profile – MAP) za povezovanje med napravami s tehnologijo Bluetooth, ki ga že uporabljajo vodilni proizvajalci mobilnih naprav, vključno s proizvajalcem blackberryjev, tovarno Research In Motion (RIM).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.